Boerenburgerbelangen

De stofwolken boven het politieke slagveld zijn intussen opgetrokken. In gemeente Ede is ook de Boeren Burger Beweging als de grootste uit de (stem) bus gekomen. “Het volk heeft gesproken!” zo wordt er binnen die partij en door veel van haar stemmers in opperste euforie gereageerd. Maar dat is natuurlijk onzin want van de totale stemgerechtigden hebben er meer niet dan wel op deze partij gestemd. Tel de vele thuisblijvers er bij op en dat ‘volkje’ blijkt toch nog vrij klein te zijn.

Maar goed, toch een prestatie van formaat. Vanuit het niets op heel veel plaatsten in één keer de grootste worden. In Ede dus ook met zo’n 20% van de stemmen. 1 op de 5 kiezers in gemeente Ede koos dus voor BBB. Goed voor een zetel 7 of 8 in de Edese raad mochten dit gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. Nou ja, dat zegt ook niets alles want hier wil men ook nog wel eens de grootste ter zijde schuiven bij collegedeelname. Maar eerlijk, zo’n explosieve groei is niet voor iedereen weggelegd.

Neem nou eens bijvoorbeeld het lokale Burgerbelangen, Die gaan heel gestaag omhoog in zetelaantal in de Edese raad. Van 0 in 2006 tot 3 in 2022. Dat is dus een gemiddelde groei van 0,1875 zetel per jaar. Statistisch gezien hebben ze dan ook meer dan 100 jaar nodig om een meerderheid (20 van de 39 zetels) in de Edese raad te krijgen. En dan zul je net zien dat Ede intussen zo is gegroeid dat 20 zetels aardig is maar ook niet meer dan dat. Nee, voor een snelle groei is een heel andere aanpak vereist.

Hier een tip van mijn kant. Voer direct een naamsverandering door. Noem jullie partij voortaan Boeren Burger Belangen en omdat dit gewoon te lang is zal in de praktijk automatisch B-B-B gehanteerd woorden. Lift dus lekker mee op de recente politieke aardverschuiving. Qua standpunten hoeven jullie zelf niet zoveel te schuiven. Gewoon iets vriendelijker zijn voor al die echte vluchtelingen en jullie kunnen zo fungeren als een hele brede middenpartij iets rechts van het politieke centrum.

Wordt vervolgens voorvechter om elke boerderij, stal of onderkomen voor vee de monumentale status te verlenen. Na boer Koekoek zal Ede/Bennekom dan een tweede grote voorvechter van de boerenstand mogen voortbrengen. Het nieuwe CDA (ooit goed voor 12 zetels in gemeente Ede) zonder C worden ligt voor Burgerbelangen voor het grijpen. Al die toekomstige potentiële Edese stemmers zullen die lokale BBB ongetwijfeld gaan verwarren met die van al die ‘Carolientjes & vriendjes’.

Dus Ruben & Co… Zet de B van BOEREN voor de naam. Haal de kaasschaaf een paar keer over dat progressief van jullie en wie weet waar dit allemaal kan eindigen bij de volgende gemeenteraadsverkiezing in 2026. Soms is politiek voeren zo eenvoudig dat niemand het bedenkt. Behalve ik dan. Wellicht een spindoctor in de dop? Deze eerste tip is nog gratis. Voor nog heel veel meer geniale ideeën kan ik ingehuurd worden. Hierbij is de ideologie niet leidend echter wel de hoogte van de vergoeding…

Foto: Vysotsky Licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CarolinevanderPlas2020.jpg

1 thought on “Boerenburgerbelangen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *