Col Rizada de Chorizo

Het is typisch Nederland: vandaag vallen de mussen van het dak, vorige week vroren ze daar nog aan vast. En als de temperatuur in de buurt van de nul komt dan krijg ik zin in boerenkool. Komt de temperatuur in de buurt van de 20 graden dan heb ik trouwens ook zin in boerenkool. Ik heb eigenlijk altijd wel zin in boerenkool maar uit respect voor het seizoenspatroon en de aanvoer van het spul eet ik het eigenlijk alleen maar als het buiten koud is.

Het werd dus een bezoekje aan de Appie om boerenkool te kopen maar de schappen waren leeg. Dat kan natuurlijk. Door gebrek aan vakkenvullers zijn er wel meer schappen leeg en ik ben niet de enige die van boerenkool houdt. De volgende dag opnieuw naar de XL en….weer leeg. Nou ben ik niet overdreven assertief maar als het om boerenkool gaat dan ga ik er wel wat harder in. Ik vroeg aan de medewerker waarom er geen boerenkool was en hij vertelde dat het niet was uitgeleverd. ‘Ah’ zei ik terug. Ik kocht alvast wel een Gelderse rookworst.

Dag drie weer een nieuwe poging. Het voelde inmiddels als de Gang naar Canossa en inderdaad: weer lege schappen. Maar ik geef niet gauw op. Direct door naar de Aldi dus maar ook daar geen boerenkool. Ik raak langzaam wat geïrriteerd en bestel voor de derde dag achter elkaar patat die ik laat bezorgen door zo’n lawaaierig en vervuilend brommertje uit een soort van wraak al weet ik niet op wie.

Het is inmiddels zaterdag. Drie supermarkten op één dag bezocht. Mijn eigen Albert Heijn, de Jumbo en de Lidl. Nergens boerenkool te krijgen. Inmiddels overweeg ik om de piepers dan maar te stampen met cannabisbladeren, dat lijkt makkelijker verkrijgbaar in Ede en dat recept ga in september echt eens uitproberen.

Googelen dus en daar vind ik zowaar de oorzaak. Onze eigen Hollandsche winterkost, de boerenkool, wordt geteeld in Spanje. Ik heb dus in plaats van boerenkool al jarenlang col rizada gegeten en ik krijg ineens twijfels over de Gelderse rookworst want dat zal dan ook wel een Chorizo zijn. Ik voel mij bedonderd. Al biedt de naam Col Rizada de Chorizo wel perspectief voor consumptie in de zomer.

De aanvoer vanuit Spanje stokt omdat het daar te warm of te koud is. Dat lijkt dus veel op het Nederlandse klimaat en dat was hier voor boerenkool nooit een reden om te stoppen met groeien maar in Spanje wel. Nou lijkt boerenkool niet direct  een primaire levensbehoefte maar als je zes keer met lege handen uit de supermarkt komt dan voelt dat wel zo.

Maar uitgerekend in Foodvalley is er begin maart geen boerenkool meer te krijgen. Ik overwoog een Woo-verzoek maar bij het bezoeken van website van de gemeente Ede zag ik ineens het rapport Voedsel Dichtbij staan. Dat lijkt me een goede zaak. Er hoeven geen vrachtwagens met boerenkool uit Spanje te dieselen als we dat hier ook gewoon kunnen telen.

Ik heb de nota snel even gelezen. Het woord boerenkool komt er niet in voor. Ik wil niemand onder druk zetten maar de relatie tussen mij en het college van B&W zou een stuk beter worden als dat wel het geval is.

Put Boerenkool First.

1 thought on “Col Rizada de Chorizo

  1. Je kan natuurlijk, in plaats van megawinsten bij AH te financieren, naar een lokale groenteboer gaan. Er zit er één op de Parkweide. Die had afgelopen week nog gewoon lekkere verse boerenkool liggen. En daar kies je dan ook nog uit het behoorlijke aanbod van aardappelen een lekker kruimig piepertje voor de boerenkoolstamp, laat zeggen een kilootje of wat Zeeuwse Roem.

    Een paar deuren verder (je moet er wat moeite voor doen, maar dat wou je zo te lezen toch al…) koop je bij Boerderij Top een smakelijke zelfgerookte rookwordt (Vooruit, neem er drie. Heb je nog een voorraadje ook).

    Et voilà, zoals ze in Spanje zeggen, een heerlijk boerenstampje.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *