Welkom in Ede, World Movie Center!

Geen idee waarom, maar op één of andere manier kwam ik de stadsvisie van Ede tegen. Soms gebeuren er rare dingen. Na het lezen moest ik bijna een traantje wegpinken, wat ontzettend prachtig allemaal. In 2030 is Ede een duurzame, gezonde, herkenbare netwerkstad met krachtige en complementaire brandpunten en levensloopbestendige wijken. Wie wil dat nu niet? “De ruimtelijke ontwikkeling van de stad moet passen bij de identiteit en ambities van Ede en tegelijkertijd inspelen op de veranderende omstandigheden” staat boven de vijf principes. Juist daar moeten we nu iets mee. De omstandigheden zijn namelijk veranderd. Er moet nu een principe bij: Ede als hart van de Nederlandse filmindustrie, of weet je wat, denk groot: het World Movie Center.

Nu kan ik me voorstellen dat dit misschien nog gekker overkomt dan een World Art Center of zelfs een World Food Center in Ede (ik zal niet meer beginnen over die recreatieplas) maar zo gek is dit plan niet als je naar het nieuws van deze week kijkt. Er ligt in Ede letterlijk goud op straat. Als we deze kans pakken worden we het Hollywood van de Lage Landen. ‘Netwerkstad’, ‘herkenbaar’ en vast ook bezaaid met de ‘krachtige en complementaire brandpunten’ al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet heb opgezocht wat dat zijn.

Maar goed, NU is onze kans. Californië loopt al een tijdje leeg maar het blijft niet meer bij de inwoners, ook de filmindustrie is op dit moment op de vlucht. Vanaf de Eerste Wereldoorlog vangen we hier al vluchtelingen op (nu blijkbaar vooral mensen uit de Randstad) dus waarom niet ook de filmindustrie? Als al die acteurs, scenarioschrijvers en regisseurs straks op de Veluwe zijn neergestreken zal hun werk zoveel makkelijker zijn. Ze nemen een premium abonnementje op de EdeStad en zijn voor de rest van hun carrière verzekerd van inspiratie.

Laten we beginnen met het opnemen van Fast & Furious X, gewoon op de A12 en de A30.  Lees dit artikel vol pareltjes als: “Beneden aan de weg gooide de man zijn auto aan de kant. Hij vluchtte weg en verschanste zich in een sloot.”,  “waarna de man naast de politieauto ging rijden en deze van de weg probeerde te drukken” en “In de auto zat ook nog een vrouw. Zij is aangehouden omdat ze een boksbeugel bij zich droeg.” en dan vergeet ik de topsnelheden en het scheuren over de puntstukken nog. Het script is al bijna af! Acteurs die zich willen inleven hoeven alleen de verdachten even te bezoeken in een cel buiten Ede om zich voor te bereiden op de rol van hun leven.

Nu is één spannend verhaal niet echt een goede basis, maar in Ede ligt genoeg inspiratie om jarenlang Netflix Originals te produceren. De Nederlandse serie Toon was al een groot internationaal succes, maar Ede heeft ook een Toon. Toon R. om precies te zijn. Voor de fans van Breaking Bad is hier eenvoudig prachtige televisie van te maken. ‘Operatie Alfa’, ‘de meest gezochte man van Brabant’, zoutzuur, een liquidatie, vuurwapenhandel en drugsdelicten. Minimaal zes seizoenen!

Hoe naar het voor de betrokkenen allemaal moet zijn, de kop “Van raadszaal naar trouwzaal: ambtenaar vraagt wethouder ten huwelijk” van de LOE schreeuwt toch gewoon om een romantische komedie! Of deze verhaallijn gebruiken als plot in een uitgebreidere serie met House of Cards in het achterhoofd over het leven op de Bergstraat. Mo wil vast wel wat bezoldigd advies geven en een inkijkje geven over wat daar allemaal gebeurt. En anders kunnen ze vast Douwe bellen. Te spannend? Een mooie natuurfilm over hoe een ransuil zich vestigt de prachtige wijk Veldhuizen kan natuurlijk ook gewoon. En als de inspiratie op raakt kan er altijd nog een spannende kinderfilm opgenomen worden waarin mysterieuze blauwe vaten opduiken die uiteindelijk heel onschuldig van de lokale survival club blijken te zijn.

Kortom, leuk en aardig natuurlijk, al die inspanning om van Ede hét voedselcentrum van de wereld te maken maar nu is de tijd rijp voor een andere prioriteit. Welkom in Ede, World Movie Center!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.