Duurzaam ouderschap

In mijn vorige column heb ik mijn licht laten schijnen over biomassa en dat rond de grote vraag hoe het kan dat het opstoken van bomen, al gaat het om afval, toch als duurzaam kan worden beschouwd? Ik hekelde hierbij vooral de rol van de lokale fractie van GroenLinks. Je zou verwachten dat ze zich flink roeren nu zo’n beetje houtsnippers uit heel Nederland naar Ede worden getransporteerd om hier drie centrales te voeden. De fractie heeft intussen hier een (keurige) reactie op mijn column achtergelaten op de FB-pagina van EdeDorp.

Even heel kort en simpel samengevat: Wij vinden het ook niets – het komt door onze voorgangers – we zitten er voorlopig nog aan vast – we zijn bezig met alternatieven. En het moet gezegd, het hele idee van meerdere biomassacentrales in Ede komt inderdaad uit een periode dat GroenLinks nog in de oppositiebankjes verbleef. Het komt dus uit de tijd dat er een college van CDA, VVD, PvdA, Gemeentebelangen en SGP zat waarbij de laatste de verantwoordelijk wethouder in de persoon van Breunis van de Weerd leverde.

GroenLinks heeft nu door collegedeelname dan ook eigenlijk te maken met de verantwoordelijkheid van een zeer moeilijk en onhandelbaar kind uit een vorige relatie en die kun je niet zomaar op straat zetten. Je komt er alleen maar van af als deze zelf besluit het huis uit te gaan of als de huidige relatie op de klippen loopt. Ze zitten dan ook aardig in de maag met dat ‘kind van Breunis’ lijkt mij. Maar ja… wie de liefde verklaard aan een gescheiden moeder krijgt er soms ook zeer lastige kinderen bij.

Afgelopen week was er weer een incident met dat ‘kind’. In de Gelderlander was te lezen: ‘Warmtebedrijf Ede wil Vollenbroek de mond snoeren: openbaarheid in ruil voor geheimhouding’. Het gaat hier om milieudeskundige Johan Vollenbroek die namens Mobilisation for the Environment (MOB) bij gemeente Ede vragen in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) heeft ingediend. Deze organisatie wil dus meer weten over het reilen en zeilen binnen de drie Edese biomassacentrales (zie hier het artikel).

Na de uitstootperikelen gaat er nu dus ook weer het één en ander fout. Van de Weerd is exit maar veel van zijn directe familieleden zijn hier nog wel in grote getale aanwezig. Maar die hoor ik helemaal niet over de erfenis van ‘oom’ Breunis nu het duurzame karakter hiervan sterk onder vuur ligt. Die zouden eigenlijk ook moord en brand moeten schreeuwen nu een essentieel onderdeel van God’s schepping, de alom voedende kringloop onder het mom van duurzaamheid in Edese ovens verdwijnt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *