Hoera (g)een recreatieplas!

Als Edese hoogbouwbewoner erger ik me groen en geel aan het (nieuwe) afvalbeleid. Nu de Gemeente een PR offensief heeft geopend om ons te laten denken dat het een groot succes leek het thema van mijn column van deze week een gegeven. Irritatie verzekerd. Gelukkig neemt Jolmer Winkel dit onderwerp deze week voor zijn rekening en kan ik gewoon iets rustgevends schrijven. Iedereen blij.

Een tijdje terug schreef ik: u vraagt – wij draaien, over de Gemeente die ons vroeg wat we misten op recreatiegebied. Ondertussen is het duidelijk. Wij willen een recreatieplas. In ieder geval 43% van het onbekend aantal reageerders wil dat. Op nummer twee scoort een overdekte ijsbaan een schamele 11%, op de derde plaats een procentje of 10 voor een trampolinepark, de recreatieplas steekt er dus met kop en schouders boven uit.

De kop van deze column is geboren, hoera een recreatieplas! Beschuit met muisjes en vieren maar. De gemeente brengt het groot, de inwoners willen dit. Maar eigenlijk is dit helemaal geen nieuws, we willen dit al heel lang. Zo lang dat er al vaak en veel naar gekeken is. De laatste serieuze poging vond een jaar of vijf geleden plaats. Het internet vergeet gelukkig niets, en we kunnen terug in de tijd, en nog even het Reformatorisch Dagblad van die tijd er bij pakken. Zinnen als: “Een recreatieplas bij Ede lijkt een utopie ”, “alleen mogelijk als de gemeente hier miljoenen euro’s aan bijdraagt en zich daarnaast garant stelt voor risico’s in de exploitatie. ” & “niet verantwoord” vallen meteen op.

Als we de stukken van de gemeenteraad uit die tijd er bij pakken is de conclusie helder. De plas kost de gemeente tussen de 1,5 en 5 miljoen euro en er moet elk jaar geld bij. De stukken uit de tijd waren een reactie op een al eerder gesneuveld onhaalbaar plan, de raad liet onderzoeken of een plas boven Kernhem een optie was. Niet dus.

Dus wat is er nu aan de hand? Heeft de gemeente ergens anders 8 tot 12 hectare betaalbare grond op het oog?  Is het tekort op de jeugdzorg miraculeus opgelost en kunnen er miljoenen euro’s extra aan recreatie worden besteed? Of gaat D66 nog bozer worden omdat de prijs van een paspoort straks vertienvoudigd wordt om Edese stranden te kunnen betalen?

Gokje. Niets van dit alles. Een recreatieplas is niet haalbaar, gaat er niet komen. Vanuit Ede blijven we gewoon naar Strandpark Slijk-Ewijk, recreatiegebied Zeumeren of het Henschotermeer gaan. En dat is maar goed ook. Want hoe leuk een recreatieplas me ook lijkt, ik heb liever dat de tekorten in het sociaal domein worden weggewerkt, fatsoenlijke zorg voor jong en oud lijkt me toch echt belangrijker. Dan maar als titel: Hoera, geen recreatieplas!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *