“Verspreid het Woord en niet het virus”

Wat een vondst van CDA-minister Hugo de Jonge: “Verspreid het Woord en niet het virus.” Rutte moest lachen. De vraag was niet echt gek. Of het niet logisch was maatwerk te bieden tijdens de fase dat kerkdiensten weer langzaam opgestart mogen worden. Want dertig mensen in een zaal geschikt voor 50 is toch net wat anders dan diezelfde dertig mensen in een zaal geschikt voor tweeduizend mensen. Maar maatwerk was niet het plan, want zingen is gevaarlijk en daar kwam die: “Verspreid het Woord en niet het virus”. Dus dat ga ik proberen in deze column. ‘Het Woord’ verspreiden.

Nu was ik eigenlijk van plan om deze zaterdag geen column in te leveren. Hoe aanlokkelijk het ook is om te schrijven over een burenruzie in Bennekom of over een aftredende wethouder, ik had niet de idee dat ik er iets van moest vinden. Ook speelde ik nog even met de gedachte om een nostalgisch verhaaltje te schrijven over hoe ik met mijn neefje soldaatje speelde zonder achtervolgd te worden door helikopters maar dat werd niet echt wat. Tot ik dit tegenkwam op Facebook:

“Ik ga AKKOORD met verbinding en NIET akkoord met “HET NIEUWE NORMAAL”
de 1,5 m samenleving. Want de 1,5 meter samenleving is geen samenleving.
Daarom zal ik de kwetsbaren beschermen en zorg dragen voor iedereen die op mijn pad komt, ik zal het contact niet mijden. Mijn familie, vrienden en de kinderen van mijn vrienden, iedereen is van harte welkom in mijn huis, vandaag, morgen en in de toekomst. Ik laat me dat recht niet ontnemen. Ik zal niemand in verlegenheid brengen door ongevraagd de anderhalve meter te overbruggen, maar ik zal nooit een medemens ontwijken die mijn aanwezigheid of aanraking zoekt of nodig heeft. Ik wil me blijven verbinden. Ik wil leven in vertrouwen en liefde. Ik kies voor het leven waarin gevaren schuilen. Zolang ik leef zal ik mij verbinden – in liefde! Ps. ik heb de tekst gekopieerd en geplakt, doen jullie dit ook.”

Kopiëren en plakken, verspreiden maar dat woord! Alleen is dit natuurlijk niet wat Hugo de Jonge bedoelde met ‘het Woord’. Hier op de Biblebelt is de religieuze geletterdheid van de gemiddelde inwoner vrij hoog, al dan niet kerkelijk betrokken, maar voor de paar Edenaren die zich afvragen waar het over gaat: ‘het Woord’ staat voor de Bijbel, of beter nog, voor de Bijbelse boodschap, ook wel het evangelie of ‘het goede nieuws’ genoemd.

Nu denk ik dat het verspreiden van het goede nieuws sowieso een goed idee is, maar bij het lezen van het genoemde Facebookberichtje werd het weer extra actueel. Het Woord gaat namelijk over vrijheid.

“Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen.” – Galaten 5:1

Nu is dit misschien even schrikken voor mensen van buiten de kerk die denken dat geloven betekent dat je een heleboel moet en/of juist niet mag, maar het is echt waar, het evangelie gaat over bevrijding. Over die bevrijding valt veel meer te zeggen, maar om deze column niet veel te lang te laten worden beperk ik me nu even tot het leven in vrijheid wat daarop volgt.

Want wat is vrijheid dan precies? Gewoon maar doen wat je wil? Alles mag? Alles kan? Nee natuurlijk niet. Ter illustratie, wij zijn vrij om te gaan en staan waar we willen. Dat kunnen we doordat er verkeersregels gelden. Als iedereen zich daar aan houdt komt de vrijheid die we hebben om ons te verplaatsen goed tot z’n recht. Als iedereen zou zeggen, ik ben echt vrij dus ik ga heus niet aan de rechterkant van de weg rijden, krijgen we natuurlijk een puinhoop waarin uiteindelijk iedereen minder veilig, maar ook minder vrij zou zijn. De grote vraag is dan natuurlijk ook: Wanneer komt jouw vrijheid in conflict met de vrijheid van anderen? Ons antwoord hierop, de democratische rechtstaat, is een groot goed en die mogen we koesteren. Het Woord heeft ook een prima antwoord op deze vraag, namelijk: heb uw naaste lief als uzelf!

Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’” – Galaten 5:13 en 14

En daarmee ben ik weer terug bij het Facebookberichtje. Het klinkt zo liefdevol: “Zolang ik leef zal ik mij verbinden – in liefde!” en “ik zal het contact niet mijden” maar je vrijheid gebruiken om het regeringsbeleid actief te ondermijnen, lijkt mij verre van liefdevol. Onze regering hoopt het coronavirus onder controle houden zodat onze gezondheidszorg niet overbelast raakt met alle negatieve gevolgen van dien. Tijdelijk afstand houden is één van de maatregelen om te snelle verspreiding te voorkomen. Het is raar om dit het ‘nieuwe normaal’ te noemen en ik snap dat mensen hier boos over zijn. Het is verre van normaal allemaal. Maar het is ook raar om mensen op te roepen om niet mee te werken aan deze maatregelen. De gevolgen zijn voor de hand liggend. De maatregelen werken minder goed en ze zullen daardoor langer nodig zijn of (weer) opgeschaald moeten worden. Misschien zelfs extra slachtoffers.

Vrij zijn betekent ook opletten hoe je je gedraagt zodat anderen niet het slachtoffer worden van jouw vrijheid. Dus ook wat je doorgeeft. De woorden van dat Facebookberichtje laat ik verder maar voor wat ze zijn en ik sluit af met een laatste vers uit het Woord. Het lijkt zo tegenstrijdig, tegelijkertijd dienaar en vrij mens zijn maar het kan echt. Want God dienen betekent kiezen voor het liefdegebod en als we dat doen zijn we echt vrij.

Leef als vrije mensen, en verschuil u niet achter uw vrijheid om u te misdragen, maar handel als dienaren van God.” – 1 Petrus 2:16

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *