Gemeentelijke pot

De meeste mensen hebben er één en ik ook: de algemene reserve. Bij mij is het een spaarrekening en het saldo vormt zo’n beetje het verschil tussen mijn bezittingen en schulden, mijn eigen vermogen. Iedere maand komt er geld binnen op de gewone rekening maar er gaat ook veel uit. Als ik dan wat overhoud, de winst van die maand, dan gaat dat naar de spaarrekening toe.

Aan het einde van het jaar is het verschil tussen het beginsaldo en het eindsaldo mijn winst van dat jaar. Als het goed is.

Maar dat is het niet. Als ik aan het einde van het jaar kijk wat er op de spaarrekening staat dan is dat minder dan aan het begin van het jaar. Dat is vreemd. Ik ga dan even kijken en dan zie ik overboekingen staan waarmee ‘men’ liever niet te vaak geconfronteerd wordt. Een bekeuring hier, een kledingbonnetje daar, een reparatie zus en een etentje zo.

O ja, vergeten. Geen winst gedraaid dus maar een verlies omdat ‘men’ die dingen liever betaalde van een spaarrekening om die uitgaven zo veel mogelijk buiten het zicht te houden. Ik doe daar zelf uiteraard niet aan mee.

Juichende berichten over enorme winsten hoor ik ook steeds van de gemeente Ede. Ieder jaar staat de wethouder wel in de krant met het bericht dat er toch winst is gemaakt ondanks onheilspellende berichten aan het begin van het jaar dat het wel eens heeeeel moeilijk zou kunnen worden. Wat minder juichend en meestal ergens weggemoffeld in de kranten zijn de berichten dat de algemene reserve van de Gemeente Ede, de spaarrekening, steeds lager wordt en inmiddels de kritische grens van 10 miljoen euro nadert. Dat klinkt heel veel maar is minder acht tientjes per inwoner.

Hoe kan dat nou? Heeft de gemeente Ede ook zoveel bekeuringen en kledingbonnen? Op 1 januari 2017 bedroeg die algemene reserve 35 miljoen euro en dat is fijn. Dan komt er in 2017 ook nog eens een winst bij van vijf miljoen…lekker! We zitten op 40 miljoen maar daar blijft het niet bij want in 2018 nog een 5 miljoen euro winst. Dat schiet nog eens op want we stijgen door naar de 45 miljoen.

Nog beter gaat het in 2019. Bijna 10 miljoen winst! Daar zit wel een postje in van 7 miljoen dat in 2020 moet worden uitgegeven. Ondernemers weten dan dat je die niet in je exploitatierekening
verwerkt maar gewoon op de balans zet. Maar goed, nog altijd drie miljoen winst en de algemene reserve zou dus op 48 miljoen moeten staan. Tijd voor een dividenduitkering aan de inwoners en een standbeeld voor de wethouder!

Lees je even verder dat staat in de kleine lettertjes dat er op de spaarrekening van de gemeente Ede nog maar 17 miljoen staat. In drie jaar is er dus 31 miljoen euro uit de algemene reserve verdwenen. Terwijl je zou denken dat er 48 miljoen in zou moeten zitten is er nog maar 17 miljoen over en in dat tempo komt die 10 miljoen, de kritische ondergrens, snel in de buurt.

Er worden dus allerlei kosten van die algemene reserve afgeboekt terwijl die eigenlijk via de resultatenrekening zouden moeten lopen. Bekeuringen en kledingbonnetjes? Of uitgaven voor WFC’s? Ik geloof niet dat 90% van de raadsleden nog snapt wat er gebeurt. Die zien alleen maar de EdeStad met een foto van een wethouder die zegt dat er miljoenen winst gemaakt zijn.

Die raadsleden kijken niet naar de algemene reserve. Tot het te laat is. Geluk bij een ongeluk is de Coronacrisis die we volgend jaar de schuld kunnen geven. Reden voor veel falende managers om winsten nu ineens naar voren te halen naar 2019 omdat je weet dat 2020 toch een rotjaar wordt.

En zo prutsen we door op de boekhouding. Uiterlijk vertoon. Problemen worden over de verkiezingen van maart 2022 getild en belanden we ondanks ‘enorme winsten’ in de fase dat de spaarrekening leeg is.

Ik wens alle raadsleden veel leesplezier toe met de jaarrekening die ze zonder protest gaan goedkeuren maar ik waarschuw alvast: in 2022 spreek ik jullie weer.

2 thoughts on “Gemeentelijke pot

  1. Ik heb genoten van je artikel “Gemeentelijke pot” Mo.
    Je verdient een groot compliment voor dit, uiterst lezenswaardige verhaal.

    Ik hoop dat alle leden van de Gemeenteraad je artikel ook lezen. Het zou helemaal super zijn als bijv. een oppositiepartij naar aanleiding van jouw artikel vragen gaat stellen aan het College van B & W. Maar om vriendjes te blijven zal men dat vast wel niet doen. Verdrietig dat Marcel van Dalen niet meer in de Raad zit. Die zou er wel raad mee weten……

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.