Help je mee vliegen vangen?

Boze blogjes over Ede, waar kennen we dat van? Onze burgemeester leest ze ook wel eens. Hij schreef er zelf een boos blogje over in EdeStad. Edese blogger Marc van der Woude  schreef daar dan weer een kritische blog over. En eerlijk is eerlijk, bloggen (of zoals ik het zelf noem: stukjes schrijven) over dingen die goed gaan is niet zo interessant. Als je je ergens over opwindt, iets dom of onrechtvaardig vindt hoop je dat door de vinger op de spreekwoordelijke zere plek te leggen er extra aandacht voor het thema ontstaat en er misschien zelfs een verandering ten goede op gang komt. Schoppen tegen zaken die NIET goed zijn voelt zinvol.

Maar de kritiek van onze burgervader over de kritiek zorgde ook voor een kleine storm in het Edese Twitterlandschap. Onze eigen eindredacteur dacht al dat het (ook) over ons ging. Onze Mo uit Ede gaat er niet in mee, George is bang voor het ‘kill the messenger’-syndroom en onze Jolmer ziet het grote geld al opdoemen aan de horizon. Zelf dacht ik aan al die fijne onderwerpen waar ik over kon gaan zeuren en of het wel de moeite waard was om de uitdaging aan te gaan.  Volgens kersvers CDA raadslid Jan Willem Nuis kan ik het. Ik vraag het me af.

Terwijl ze in de Gemeente Raad van Ede drukker zijn met het vuurwerkverbod dan met problemen in de zorg, terwijl de gemeente VIJF MILJOEN euro aanvraagt in Den Haag om voorop te lopen in de waanzin die ‘van gas los’ heet een positief stukje typen, ga er maar aan staan. Maar goed, het azijn en het water van de burgermeester deed me denken aan een prachtig gezegde:

“Men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.”

Oftewel: Door vriendelijk te zijn bereik je meer bij iemand dan met lelijke woorden. En naast terechte kritiek en schoppen tegen dingen die moeten veranderen is positief zijn natuurlijk ook gewoon leuk en soms zelfs hard nodig.

Daarom toch maar besloten de uitdaging aan te gaan. Niet vandaag, dat is te snel, maar volgende week. Een super positief stukje. Natuurlijk over ons dorp onze prachtige stad Ede. Voor de toeristen uit het verhaal van Marc/ onze burgermeester om precies te zijn. Als het een Engelse column zou zijn zou de titel mooi iets kunnen worden als:  ‘Ede off the beaten path’ of ‘Top 10 Must See Places In Ede | The Complete Guide to Ede‎’ of iets à la FrommersExquisite Ede in Two Days’.  Alles is nog mogelijk, ik heb nog een weekje om er over na te denken. Zouden jullie deze week willen meedenken?

Welke plek uit Ede is echt uniek/ de moeite waard / bijzonder. Wat zijn de tofste plekken uit onze gemeente? Welke verborgen parel in de gemeente Ede ken jij maar kent verder (bijna) niemand? Kortom: roep eens wat Ede mooi maakt.

Met jullie reacties en mijn eigen kijk op Ede beloof ik een poging te doen om er een stukje van te maken zo positief als het sprankelend water waar onze burgermeester naar snakt. En voor alle mensen waarvoor dit te ver gaat. Probeer lid te worden van de Facebookgroep Lelijk Ede waar je alle foto’s over hoe lelijk Ede toch kan zijn kunt delen met je plaatsgenoten. Want een beetje zeuren is ook gewoon leuk!

Kom maar op met jullie reacties, wat maakt Ede mooi??

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *