Ede dorp of Ede stad?

Deze website heet ‘Ede dorp’. Onze lokale huis-aan-huis-krant heet ‘Ede Stad’. Niemand die in Ede woont die nooit de discussie heeft gehoord en/of gevoerd of Ede nu een dorp of een stad is. Want is Ede nu een groot dorp of een kleine stad?

Wikipedia is niet echt behulpzaam. In het artikel over Ede geeft het aan dat Ede een middelgrote plaats is. In het artikel over wat nu precies een stad is zegt het heel veel maar eigenlijk ook niets.

In Nederland wordt bij plaatsen zonder historische stadsrechten vanaf een inwoneraantal van ongeveer 50.000 door sommigen gesproken van een stad, overigens zonder dat dit een algemeen aanvaard gebruik is. Of een plaats als stad gezien wordt, hangt ook af van de bevolkingsdichtheid van het omliggende gebied.”

Het ligt er dus maar net aan. De gemeente Ede is duidelijker en noemt Ede één van de grootste gemeenten van Nederland waarin Ede stad is omringd door dorpen. De vraag is dan natuurlijk wel of ze dit echt geloven of dat het gewoon een beetje ‘village-marketing’ euh. ik bedoel ‘city-marketing’ is.

Wat mij betreft is het eenvoudig. Ede is groot. Ede heeft voorzieningen. Ede is een stad. Maar zelfs ik ben niet consequent want als ik naar Ede-centrum fiets en iemand vraagt waar ik heen ga zeg ik: “ik ga even naar het dorp”.

Al met al heeft het denk ik te maken met trots. Met lokale partijen die als paddenstoelen uit de grond schieten is het een klein wonder dat we nog geen ‘Trots op Ede’ hebben of hadden hier. Ik denk dat mensen in Ede het moeilijk vinden om trots te zijn op hun woonplaats. Door deze terughoudendheid klinkt het misschien wat pretentieus om -de plaats die alles heeft waardoor je het een stad zou noemen- ook daadwerkelijk stad te laten zijn.

Een vriend van mij verhuisde van het grote Ede naar het kleine Doesburg. Een dorp kleiner dan Lunteren. ‘Dorp’ mag ik eigenlijk niet zeggen want Doesburg is een trotse Hanzestad. Als ik daar op een verjaardag ‘dorp’ zeg kan ik beter snel terug naar Ede scheuren en goed in de achteruitspiegel kijken naar de massa’s rood aangelopen Doesburgenaren die mij nog even flink willen uitleggen dat “DOESBURG GEEN DORP IS”. Die trots bepaalt dat Doesburg een stad is. Ze vinden, voelen en benoemen het allemaal. Buitenstaanders die er aan durven twijfelen zijn niet goed bij hun hoofd. Die passie mist Ede volledig.

Ook al denk ik dat Ede een stad is noem ik ons centrum een dorp en vind ik het grappig om artikelen te schrijven voor de website EdeDorp. Het grootste probleem is denk ik dat het me niets kan schelen. In tegenstelling tot de trotse Doesburgers maakt het me geen bal uit of iemand uit de randstad Ede als dorp of stad ziet. Ik geniet van Ede zoals het is en ben een zeer tevreden Edenaar, misschien is dat genoeg.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *