Maya de Bij

Heerlijke week weer! Afgelopen zaterdag werd de nieuwe markt geopend. Eigenlijk de oude markt met een paar watersproeiers voor wat tegenwoordig ‘de kids’ wordt genoemd. Ik kon niet bij de opening zijn maar werd via twitter op de hoogte gehouden. Met foto’s. Maar dan vooral foto’s met selfies er op van politici, zodat ik van de markt nog niet veel kon zien maar het is modern he, zo’n selfie. Het sluit een beetje aan bij een hashtag die ik tegenkwam op twitter: #selflove. Is natuurlijk niets mis mee, een beetje selflove, maar om er nu mee te koketteren gaat me dan een beetje ver maar in opdracht van de burgemeester blijf ik positief.

Het was ook de week van de selfrewards. Peter de Pater kreeg een lintje en is nu officier van Oranje Nassau of zoiets en dat is terecht. Als je in zo’n korte tijd als wethouder al direct een nieuw marktplein weet te realiseren dan zijn er wat mij betreft geen lintjes genoeg. En dat is niet het enige. Hij wist binnen twee maanden na zijn aantreden ook al een nieuwe sporthal gerealiseerd te krijgen!

Het is dat we al een briljante burgemeester hebben anders zou Peter de P. direct burgemeester mogen worden. En niet alleen van Ede, maar van de hele FoodValley. De hal werd geopend door de oude burgemeester die aangaf een beetje vaart te willen maken met die opening want hij had zin in een peuk, die Cees van der Knaap.

Maar het houdt niet op: er komt nog een sporthal! Een handbalclub en een korfbalclub willen samen een hal bouwen. En of de gemeente garant wil staan. Nou kost die nieuwe sporthal maar een ton of acht en dat is een keer of 15 goedkoper dan de nieuwe topsporthal. Dan denk ik: hoe kan dat? Hoe kan een topsporthal, waarvoor er in Ede geen topsportvereniging is want die hebben we failliet laten gaan, nou 15 keer duurder zijn dan de zaal van de korf- en handballers?

De initiatiefnemers hebben één foutje gemaakt: de zaal wordt niet vernoemd naar een politicus dus er wordt nog wat getwijfeld maar de verwachting is dat eind volgend jaar de P.G. van de Berg Bal Zaal officieel geopend wordt. Inmiddels is de tafeltennisvereniging uit Ederveen een burgerinitiatief gestart voor een eigen zaal, die wordt gedoopt in de Bart Omloo Top Tafeltennis Toko. De gemeente Ede financiert uiteraard.

Nog geen lintje voor oud-wethouder Johan Weijland die trots verkondigde dat hij met de bouw van de Cees Caballero Zaal binnen het budget was gebleven. Mijnheer Weijland vergeet er wel bij te vertellen dat hij er al een miljoen bij had gekregen van de raad, maar inderdaad, met dat extra miljoen is hij binnen het budget gebleven. Hulde!

Tot slot was er nog de einde-van-het-jaar-bosdag van de gemeenteraad. En heel bijzonder: de raad ging duurzaams doen. In Otterlo werden bomen gekapt, die in stukjes werden gezaagd. In die stukjes werd weer een gaatje geboord en voilà: een insectenhotel! Vanmiddag kwam ik toevallig Maya de Bij tegen die op zoek was naar haar favoriete boom in Otterlo maar ik moest haar doorverwijzen naar een flat in Veldhuizen op de 8ste verdieping waar nu een klein stukje van haar boom stond maar waar nu wel een gaatje in was geboord. Lekker duurzaam, zei Maya nog, bomen kappen voor de insecten, maar ik vond dat maar negatief.

Binnenkort worden alle deelnemers aan de einde-van-het-jaar-bosdag geridderd. Want er zijn zeven heideplanten gered van een gewisse dood en dat moet gevierd worden mensen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *