Ede is het Urk van de Veluwe

Fish are friends, not food’ is een zinnetje uit de film ‘Finding Nemo’ dat me altijd is bijgebleven. Gezien wij het ‘Wereld Voedsel Centrum’ moeten zijn is de vergelijking met Urk misschien wat ver gezocht. Wel heeft Ede dankzij vrienden in de provincie weer wat miljoenen gekregen om door te klussen aan het WFC – dat nog steeds zoekt naar een nieuwe naam.  Nee, food/ friends/ fish was niet waarom in mijn hoofd Ede het Urk van de Veluwe werd. Dit kwam door een artikel dat ik vorige week las in het Nederlands Dagblad. De titel: “Waarom politici de deur plat lopen op Urk”.

Terwijl ik deze column aan het typen ben zou onze minister president in het Edese centrum moeten rondlopen. Vorige week maandag zat de viceminister-president, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Oude Kerk en over 10 dagen komt ze alweer terug.  En dan was van de zomer de minister voor rechtsbescherming (hebben we die? ja, echt) hier. Drie weken geleden was die andere vicepremier hier ook al om een paar prijzen uit te reiken.

Nu gok ik dat onze Mo op dit moment niet in de rij staat om een selfie te maken met Rutte maar er zijn vast veel Edenaren die dit erg leuk vinden. En ik vind dat eigenlijk ook wel. Goed dat politici zichzelf laten zien, in gesprek gaan en mooi als de verbinding lokaal/ landelijk gelegd wordt. Natuurlijk een beetje sneu dat bij de provinciale verkiezingen dan onze plaatselijke en landelijke politici de verkiezingskar moeten trekken, maar toch.

Maar waarom is Ede zo populair? Urk was dat volgens het ND omdat ze zo duidelijk zuchten onder Europa en omdat de politici zoeken naar ‘oer Hollandse plaatjes’. Die laatste kun je in onze gemeente ook wel schieten, maar het nieuwe marktplein lijkt dan weer niet zo’n vanzelfsprekende keuze. Ik gok dat het voor Ede een combinatie is van: de goede banden die onze lokale politici hebben met en hun Haagse branchegenoten, de goede bereikbaarheid van Ede en het feit dat Ede toch langzaam maar zeker niet echt meer dat slaperige dorp is waar wij Edenaren zelf het nog zo graag voor houden. Maar dit is gokken. Zit er iets achter? Of is de frequentie gewoon toevallig? Waarom lopen landelijke politici de deur plat in Ede? Ik ben benieuwd, dus als iemand een idee heeft, laat maar horen! Net als trouwens een briljante naam voor het WFC, dan kunnen we meteen een landelijk kopstuk  uitnodigen voor de opening.

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.