Heilige Koe

Mijn auto beschouw ik, naast een vervoermiddel, vooral als een kostenpost. Zonder een kilometer te hebben gereden betaal ik € 250 per maand aan belastingen en premies. Het is voor mij niet zozeer een heilige koe maar meer een middel om van A naar B te komen, in mijn geval van Ee naar Ut. Gooi ik de tank een keertje vol, bam, weer € 35 euro belastingen, en zo spek ik de schatkist maandelijks met € 250 euro aan btw, accijnzen en assurantiebelastingen. Maar ja, ik ben een vervuiler en die schijnt te moeten betalen. Behalve als je een multinational of een vliegmaatschappij bent maar dat is dan weer een ander verhaal.

Nou hebben we in Ede zo’n 50.000 auto’s. Dat is veel, heel veel. Veel vervuiling ook. Dus helemaal onterecht is die belasting dan ook niet. Nog niks aan de hand dus. Maar volgens het CBS leefden er in 2017 in Ede 136.000 koeien. Behalve gras eten zijn die koeien ook druk bezig met zichzelf vermenigvuldigen; altijd als ik een paar koeien zie dan doen ze van dattum, wat moet je ook anders doen als je een koe bent tenslotte, dus voor het gemak ga ik er van uit er 2 jaar later, dit jaar dus, zo’n 150.000 koeien in Ede rondhuppelen.

Geen idee waar ze zijn trouwens, die 150.000 koeien. Ik zie er maar een stuk of 100, die volgens mij allemaal zijn ingehuurd door het VVV om toeristen te trekken. Real Dutch natuurlijk, die koeien in de wei. Naast zichzelf vermenigvuldigen zijn koeien ook druk met eten. Vier magen per koe, daar past wel wat in lijkt me. Maar er komt ook nog wel wat uit. Methaangas.

Ik begrijp niet precies hoe het gaat maar met vier magen en de hele dag gras vreten zou ik ook wel eens een boer laten. En die zit dan vol met methaangas. Ik neem dat de koe niet kwalijk. Maar een koe laat zo veel boeren en scheten dat hij net zoveel broeikasgas produceert als mijn stoffige bolide. Tijd voor koeienaccijns dus. De vervuiler betaalt toch?

Maar de koe heeft mazzel. Die betaalt niets. Maar als je per koe net zoveel belasting zou heffen als per auto dan kun je alleen in Ede al bijna een half miljard belastingen per jaar kunnen heffen. Maar koeien zijn food. Melk, kaas, zuivel en vlees. En dan heb je een streepje voor, zeker in Ede.

Kom niet aan de koe of aan de kip want dan kom je aan het electoraat. De eigenaren van de koeien zijn ook stemmers en er zijn partijen in Ede die denken dat ze daar afhankelijk van zijn. En terwijl politiek Ede, terecht, opstaat tegen nieuwe vliegvelden, sluit het gedwee de ogen als het gaat om grootste broeikasgasuitstoters van Ede, de koe.

Wat zou er toch gebeuren als we die koeienbelasting zouden heffen? De melk wordt duurder. Dus geen halve pakken melk van een euro meer wegspoelen maar een beetje zuinig doen met de moedermelk van een vreemd wezen dat wij als mensen menen te moeten drinken. De hamburger van McDonalds, die altijd van je broodje afwaait als je per ongeluk die witte meelbal openklapt, wordt twee keer zo duur. Prima!

Qua uitstoot is een koe dus een equivalent van een auto. Voor Ede betekent dit dus 200.000 koeien/auto’s op 115.000 inwoners. Snel invoeren dus die koeienbelasting, toch?

Maar het gaat niet gebeuren. Want concurrentiepositie, want export, want werkgelegenheid, want stemmen. Er is in Ede en in Nederland, met z’n 4,5 miljoen koeien, dus maar één heilige koe.

En dat is de koe.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *