Preventief spuiten

Ieder jaar hebben we tegenwoordig tenminste één lange droge periode.

Maar dit jaar valt deze wel bijzonder vroeg. Vanaf half maart al is het kurkdroog zonnig weer. En dat heeft weerslag op het grondwaterpeil in bos en hei. De eerste natuurbranden in ons land woedden al in het zuiden en waren heftig.

Er moest zelfs een heel dorp worden geëvacueerd vanwege de koolmonoxide die de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid in de regio bedreigde.

Het verbaast me wel dat je nu steeds hoort over de dreiging van bos- en heidebranden. Terwijl je dit risico door de aanhoudende droogte wekenlang ziet aankomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Waarom de droogste en meest riskante plekken niet preventief nat maken in plaats van achteraf blussen!?

Achteraf blussen kost heel veel water, energie en middelen. Preventief spuiten kost dat ook, maar heeft als groot voordeel dat er geen bomen en huizen verbranden, geen levens worden bedreigd en geen mensen hoeven worden geëvacueerd.

Waarom dweilen met de kraan open terwijl je de lekkende kraan bij voorbaat kunt repareren?

Het zou mij niet verbazen als na onderzoek zou blijken dat het goedkoper is – als je alle kosten meetelt – om de Veluwe bij lange droogte preventief nat te houden dan achteraf branden te blussen.

Voor de komende dagen geldt dat er pas dinsdag of woensdag wat regen wordt verwacht. Dat betekent dat we nog 4 dagen in onze regio gevaar lopen op spontane bos- of heidebranden. Helaas is dat risico niet denkbeeldig vanwege de knisperdroge bos- en heidegrond.

Beter voorzichtigheid vooraf dan spijt achteraf. Beter x kosten vooraf maken dan x kosten plus een hoop ellende en schade achteraf.

Daarom het dringend advies aan de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van Ede en omgeving: sproei de heide en bossen nu preventief zodat je de eerste regen in alle gemoedsrust kunt afwachten.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Preventief spuiten

  1. Nee, een lekkende kraan kun je niet bij voorbaat repareren. Maar je kunt wel, in het kader van regulier onderhoud, het kraanleertje vervangen voordat de kraan gaat lekken.

    Preventief de bossen bewateren, zoals George Knottnerus bepleit, biedt geen soelaas. Dat water verdampt waar je bij staat, waarna de zaak weer even droog en brandgevaarlijk is als voor de bewatering.

  2. Ik vind het wel een goed plan. Het is nog nooit gedaan voorzover ik weet en je kunt wachten tot het afbrand of dit een keer proberen. En die vliegtuigen staan nu toch te niksen en het IJsselmeer heeft water zat. Gaan!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *