Oranje kliko’s en stenen tuinen

Wat een wind hebben we over ons heen gehad, hoeveel stormen woedden door Ede.

Aan het neerslagtekort is danig gesleuteld door de weergoden. Ik kan erover meepraten want al postbezorgend was het de ene na de andere hagelwindvlaag die de post, de bezorger en de stoepen teisterde.

Veel hemelwater gutst de stoepen af en stroomt via afvoerputten weg of zakt de grond in. Maar soms viel er zoveel dat de riolen het niet konden verstouwen. Dit wordt verergerd door het toenemende aantal tuinen dat in Ede versteent. Steeds meer tuineigenaren kiezen ervoor om hun voor- en/of achtertuin vol te laten leggen met tegels.

Ja, met tegels.

In deze tijd van verduurzaming en kennis van watermanagement en behoefte aan gezonde bodemstructuren kiezen steeds meer mensen voor een tuin vol tegels.

Lekker makkelijk voor de auto, lekker makkelijk voor het parkeren van de kliko’s, lekker makkelijk in onderhoud en… slecht voor het milieu en de natuur.

Door alle stormvlagen zijn er heel wat van die oranje kliko’s omgewaaid met inhoud en al. Dus overal zag ik plastic afvalzakken, flesjes, verpakkingen, rietjes en allerhande andere plastic troep in de struiken van plantsoenen hangen.

Sommige problemen laten zich zo makkelijk oplossen.

Gemeente en ACV, de oranje kliko’s zijn, ook al zitten ze boordevol, te licht.

Herhaling: de oranje kliko’s zijn te licht!

De oranje kliko’s vallen om met windkracht 5. Dat geeft heel veel met zorg gescheiden en overbodig plastic in het milieu. Kun je, móét je oplossen door de oranje kliko’s te verzwaren.

Zo snel mogelijk.

En die stenen tuinen die slecht zijn voor het milieu? Daar is helemaal geen ingewikkeld beleid voor nodig, geen duur extra beraad met 6 instanties, 4 bedrijven en 3 overheidsbestuurslagen.

Durf te betuttelen.

Praat, communiceer er met de Edenaren over en durf je mening te geven: burger, het is jouw recht, maar doe het niet dat verstenen van je tuin – niet goed voor de waterhuishouding, dodelijk voor de wormen en de insecten, slecht voor de vogels.

En help ze een beetje door de mensen die hun tuin of balkon groen maken of houden te belonen door ze korting te geven op de WOZ.

Beste gemeente, doe deze simpele dingen, dan ben je slim bezig.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *