Viezigheid

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan maar voor het eerst in de geschiedenis van gemeente Ede zit GroenLinks in het college en heeft ook een eigen wethouder geleverd in de persoon van Lex Hoefsloot. Dat schept natuurlijke torenhoge verwachtingen wat het milieu betreft. Afgelopen week kwam onze groene wethouder dan ook in de Gelderlander aan het woord en het moet gezegd, er werden een aantal belangrijke maatregelen van het college afgekondigd waarbij de natuur een handje vooruit wordt geholpen!

Zo is er goed nieuws voor heel veel soorten grassen, wilde bloemen en kruiden. Het college wil namelijk minder doen aan onkruidbestrijding tussen stoeptegels en straatstenen. Ook is het de bedoeling om de helft van het aantal gazons in Ede om te vormen tot bermbeplanting. Ede gaat dus een ecologisch walhalla worden voor plant, dier en mens. Roep ‘puur natuur’ en het college bedient u op uw wenken. Biologisch dynamisch is voortaan het beleid. Natuurlijk groen is in gemeente Ede de nieuwe kampioen!

Verder kan de mol, die het erg moeilijk heeft, ook hulp van de gemeente verwachten. Het jachtquotum zal namelijk drastisch worden verlaagd. Helemaal veilig zal de mol zich in Ede nog niet mogen wanen want de wethouder komt nog wel met de waarschuwing dat bestrijding nog wel van kracht is onder fietspaden en trottoirs en in sportparken. Maar in perken zal voortaan niet meer gejaagd worden. Deze inperking gaat zo voor een fikse uitbreiding van de Edese mol resulteren door een groter en veiliger leefgebied!

Ook is er heel goed nieuws voor de groene alg, speciaal het soort dat zich graag tergend langzaam op verkeers- en wegbewijzeringsborden nestelt. “We gaan de verkeersborden minder wassen’’ las ik uit de mond van wethouder Lex Hoefsloot. Dat betekent dus dat de grootste natuurlijke vijand van de groene alg, de mens gewapend met spons en sop, wordt aangepakt zodat dit type groenalg beter kan gaan gedijen in z’n natuurlijke habitat. Dit is ecologisch gezien dan ook fantastische maatregel!

Nu maar weer terug naar de bittere realiteit. Deze maatregelen zijn natuurlijk niets anders dan ordinaire bezuinigingen. Het college hoopt zo weer een paar ton op de begroting te kunnen drukken. Nu is de ‘openbare ruimte’ het kind van de rekening. Straks weer een ander beleidsterrein van de gemeente. Het blijft allemaal wel schril afsteken tegen de miljoenen die tegelijkertijd wel in het World Food Center worden gestoken. De wegen van ons Edese college zijn soms wel heel ondoorgrondelijk!

Al dat geld voor het WFC is goed voor de werkgelegenheid liet wethouder Leon Meijer mij afgelopen week nog maar eens weten. Buiten sterke twijfels bij het uiteindelijke rendement van dit project is het in mijn ogen geen taak van de gemeente om banen te creëren. Wel gunstige voorwaarden voor ondernemers die ergens heil in zien! Gemeenschapsgeld hoort primair naar heel andere dingen te gaan. Bijvoorbeeld een goede infrastructuur met veilige wegen en met verkeersborden die niet door (groene) viezigheid zijn aangetast…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *