Onveilig verkeer

Dit keer start ik een kleine serie columns over onveilige verkeerssituaties in Ede. Dit doe ik niet alleen om verkeersgebruikers te waarschuwen, maar ook in de hoop dat autoriteiten meelezen en iets gaan doen aan die onveilige situaties. Dat laatste moet dan voorkomen dat er (nieuwe) slachtoffers vallen of vermijdbare ongelukken gebeuren.

Ter hoogte van de afrit van de Oude Arnhemseweg is over de N224 een oversteekplaats aangelegd. Een goede zaak natuurlijk en fijn dat dit gebeurd is.

Voor wandelaars en fietsers is terecht een vluchtheuvel geplaatst zodat men de verkeersstromen van links en rechts op een veilige manier kan trotseren. Ook dat is prima.

Echter staande op de vluchtheuvel komend van de kant van de bebouwde kom staat een verkeersbord hinderlijk in de weg voor een goed uitzicht op de aansnellende auto’s en motoren van de kant van Arnhem. Deze situatie is gevaarlijk omdat fietsers/wandelaars ten onrechte in de veronderstelling kunnen verkeren dat de kust veilig is, terwijl net op het moment dat zij oversteken een auto achter het verkeersbord vandaan kan komen. Op het moment dat je dat bemerkt, is het al te laat en dreigt een aanrijding.

Deze situatie zie je op de foto links.

De gevaarlijke situatie is vrij eenvoudig op te lossen door het verkeersbord een stuk lager te plaatsen. Dat kost weinig geld en werktijd en zal toekomstig leed kunnen vermijden.

Landgoed Kernhem is een heerlijk wandelgebied. Geen wonder dat steeds meer mensen dat ontdekken en uit allerlei wijken in Ede Noord de drukke N224 oversteken om daar te gaan wandelen – alleen, met hond en/of anderen. Verkwikt na de wandeling en wie weet in uitgelaten stemming steek je weer over om thuis te genieten van koffie of thee met iets erbij. Maar dan moet je wel veilig aan de overkant komen.

Komend uit het landgoed ter hoogte van de Kraatsweg is zo’n oversteekpunt. Daar is een mooi hekje aangelegd aan de rand van de berm om je te waarschuwen voor fietspad en provinciale weg. Maar als je het fietspad bent overgestoken blokkeert een groot verkeersbord het uitzicht totaal op aansnellend snelverkeer van links. Levensgevaarlijk!

Deze situatie zie je op de foto rechts.

Deze onveilige situatie is vrij gemakkelijk aan te pakken door het verkeersbord te verplaatsen naar een plek in de berm waar het uitzicht NIET wordt belemmerd.

Volgende keer twee andere gevaarlijke oversteekpunten.

 

 

George Knottnerus

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *