Lintje? Ik heb er eentje over

April doet wat hij wil. Hagel of donder, vorst of hitte, maar 1 ding is zeker: het regent lintjes.

Voelen we de bui al hangen of voelen we nattigheid?

Aan wie zou jij een lintje willen geven?

Of word je wellicht over het hoofd gezien?

Wie krijgen eigenlijk een lintje?

Wat of wie bepaalt wie wanneer een lintje krijgt? En wat voor een, wat word je dan: ridder, officier of lid? Wie gaat over de regen: de koning, een commissie, je buurt of een regent?

Wim Kan vroeg eens aan een gelauwerd en geridderd bestuurder: ‘wat deed u voor dat lintje?’ Het antwoord was: ‘niets meneer, maar zeer lang achtereen.’

Martin Luther King had ooit een droom.

Ik heb er ook een.

 

Op koningsdag krijgen de volgende mensen een lintje:

 

Alle ambulancebroeders en -zusters. Het zal je maar gebeuren, je eet een oranje tompoes, je telefoon gaat. Spoedgeval, dus hup de auto in. En laat men niet de reddingwerkers te land, ter zee en in de lucht vergeten.

Alle vrijwilligers die mensen verzorgen in verpleeghuizen of met hen gaan rijden in hun rolstoel, alle mantelzorgers – hupsakee, een lintje. En:

alle volgens de economen ‘niet werkende’ moeders die met boodschappen aan hun fietsstuur met tegenwind, altijd tegenwind, zwoegen om hun gezin te onderhouden. Mocht deze categorie zijn uitgestorven, krijgen al die huismoeders hun lintje postuum toegekend. Oké, laten we de huisvaders er ook een geven, maar dan moeten ze wel elke dag koken.

Alle bewoners in de stadswijken die de hangjongeren uit hun buurt aanspreken op hun gedrag en ze in het gareel houden.

Alle moedigen die herhalen dat eerwraak laf is en fout. Plus de helden die geduldig maar vasthoudend hun taak voor anderen doen zonder zich te wentelen in slachtofferschap.

Alle zwervers en daklozen die uit frustratie over de kilheid van de samenleving zwerver of dakloze zijn geworden. Plus de mensen die in hun vrije tijd deze lieden van soep, een warme deken en een luisterend oor voorzien.

Alle mensen die het niet te doen is om een erebaantje maar die in stilte en anonimiteit of in een maanloze nacht een ander helpen.

Lezers, help me met het aanvullen van dit lintjeslijstje!

Allen op ons lijstje krijgen Het Grootkruis, de hoogste ridderorde.

BN’ers, politici, profsporters, presentatoren, journalisten, bekroonde kunstenaars, columnisten, schrijvers, zangers, acteurs, cabaretiers, managers, commissarissen en alle andere bobo’s krijgen niets. Ze kregen al genoeg waardering in hun loonzakje, genoeg prijzen of eer, aandacht en publiciteit. Als ze al een lintje in hun linnenkast hebben hangen – en die kans is groot – dan zeggen ze: ‘Ik heb er eentje over’ Ze staan het graag af aan een echte held op ons lintjeslijstje.

Ik sla mijn wekker aan gruzelementen. Mijn droom kabbelt door.

Willem Alexander zal ons gezamenlijk lintjeslijstje nauwgezet laten uitvoeren via zijn getrouwe vazallen, Commissarissen des Konings en burgemeesters. En daarna zegt Alex: ‘zo, nu is het mooi geweest, dit was de laatste lintjesregen. We schaffen die gekkigheid voorgoed af.’

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.