Kinderbijslag

Een kind wordt door veel mensen gezien als het kostbaarste bezit. Volkomen terecht. Een tv, een auto, een huis zijn je veel waard. Maar ze zijn misbaar want vervangbaar. Een kind, jouw kind, niet. De waarde van je kind is uniek, onschatbaar, niet in geld uit te drukken. 

Dat gezegd hebbend weten we ook dat de mens als soort het goed doet. Rond 1900 telde de wereldbevolking 2 miljard zielen, in 2000 zes miljard en nu 7,1 miljard. In Nederland,  een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, zien we dezelfde groei. In 1900 had ons land 5 miljoen inwoners, in 2000 was dat 16 en nu 17,2 miljoen inwoners.

Met deze groeicijfers zal de aarde zwaar worden belast. Waarschijnlijk te zwaar in termen van milieu, welzijn en verdeling van welvaart.

Daar komt nog iets bij. Twee muisjes in een kooitje gedragen zich als schattige diertjes. Bij 6 is het een gezellige boel. Maar stop 20 muisjes in datzelfde kooitje en ze bijten elkaars staartjes af. Nu is de mens een beschaafd wezen. De homo sapiens kent normen en waarden, houdt van gezelligheid  Maar toch zie je in een overvolle trein hetzelfde effect optreden als in een overbevolkte muizenkooi. Onbeschoftheid en agressie nemen progressief toe naarmate de bevolkingsdichtheid stijgt. En ruimte wordt zo schaars dat een huis voor een startend jong stel onbetaalbaar wordt.

Verstandige buitenaardse wezens die al deze dingen van een afstandje zien, verklaren de mens dan ook voor gek. Wat? Belonen ze elke nieuwe geboorte met 1000 euro per jaar? Tot het achttiende jaar?

Kinderbijslag is een domme subsidie. We exporteerden zelfs overbevolking door immigranten bijslag te geven voor hun kinderen in het buitenland. Voorstanders bezweren ons: het moet om de vergrijzing tegen te gaan. Een handige lobby van het bedrijfsleven. Dat heeft goedkope werknemers nodig en beïnvloedbare consumenten. Wat deze lobbyisten ‘vergeten’ is dat een groeiende bevolking steeds meer huizen nodig heeft ten koste van groene grond. En groene grond is broodnodig voor het lozen van overtollig water, voor bomen, insecten en kieviten. Welk land, welke stad kan ademen zonder groene longen?

De politieke elite, de bedrijven, de marketingdeskundigen roepen in koor: de wereldbevolking moet groeien, Nederland moet groeien, Ede moet groeien, anders vergrijzen we en dat is een ramp! Het grappige is dat de Nederlandse regering in de jaren ’50 toen de Nederlandse bevolking maar uit 10 miljoen bestond, juist jonge Nederlanders opriep tot emigratie omdat ons land te vol raakte!  Soms verdampt wijsheid met de jaren.

Tegenstanders van die oeverloze kinderbijslag zoals ik zeggen: hou maar op met die geboortesubsidie; steek de miljarden die we uitsparen in het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters  Dan kunnen de kinderen als ze groot worden een eigen huisje kopen. Met maximaal 2 kinderkamertjes boven.

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.