Homo Decibellus

Als je aan de rand van de stad woont in een groene oase temidden van het asfalt dan moet je niet zeuren. Verkeerslawaai, vliegtuiggebulder, machinegeraas zullen je ten deel vallen. Rammelende knalpotten en dreunende bassen uit openstaande autoramen. Dat is nu eenmaal het lot van het welvarende leven waarin je buurman net besluit een struik te snoeien met zijn black & decker, terwijl jij dacht lekker in de hangmat te kunnen lezen.

Maar soms wordt het echt te gek.

Aan de overkant van onze straat heeft een man met oordoppen op en een motorrugzak om, zijn bladblazer aangezet. Met de ijver waar de Homo Economicus zo om geroemd wordt, is hij naarstig bezig de 53 blaadjes van de ene hoek van het kerkplein te jagen naar de andere hoek. Aan de andere kant van de kerk drijft zijn collega met groot vertoon van decibels de 47 overgebleven blaadjes in de hoek die net door de andere man was schoongeblazen. Als beide mannen genieten van een welverdiende pauze waag ik me weer naar buiten.

Na 0,5 bladzij lezen komt van 4 tuinen verder een akelig gejank op mijn trommelvliezen beuken. Al snel gevolgd door een iets lager, maar niet minder irritant gesnerp. Gewapend met 1 hoogwerker en 2 boomzagen kappen 3 jongemannen een grote conifeer.

De 4 straaljagers die hun laagvliegroute boven Ede graag benutten kan ik natuurlijk niets verwijten. We leven in een aardse wereld waar hier en daar boze lieden het land van een ander willen inpikken. Dus moet er soms verdedigd worden en tja, dan heb je straaljagers nodig. En als je die nodig hebt dan moet er ergens geoefend worden.

Maar waarom zoveel en zo vaak boven mijn tuin?

En je mag het niet zeggen dat Nederland vol is want anders zou ik het durven denken als er weer eens een motorclub over de rotonde davert aan de andere kant van mijn heg. Niks mis mee want het mooie weer is van iedereen. En alleman wil er van genieten toerend langs molens en dijken, door stad en land. Maar waarom persé de gashendel pesterig opengetrokken en knallend opgetrokken met een vaartje of 70? Voor de gehelmde pestkop is het 1 keertje per wijk, maar voor mij is het een keertje of 70 per zomerse zaterdag.

Homo Sapiens is een gespleten wezen. De mens zegt een levenslange relatie te hebben met de stilte waar de beschaving op stoelt. Maar stiekem lonken Adam en Eva naar de gemakzuchtige herrie van bladblazer, brommer, boomzaag, black & decker en vliegtuig. De mens heeft zich geëvolueerd tot een Homo Decibellus. O, uitvinders aller landen, sta op en vind uit, en snel een beetje, de elektronische, zacht zoevende boomzaag en boeing!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *