Ede doet mee met extra miljoen

Wat doe je als je een plotselinge meevaller krijgt? Een gelukkig lot in een loterij of een erfenis uit het testament van een verre rijke suikertante? In een moment van onachtzaamheid gooi je de dikke ton over de balk: je koopt er een jacht met jacuzzi van omdat je al jaren jaloers bent op de buren die daarmee pochen. Heb je daarentegen een verstandig moment dan los je je hypotheek er extra mee af. Ben je impulsief noch verstandig dan koop je een nieuwe auto en boek je een reis om de wereld voor 4 personen.

Maar wat doet een gemeente met een plotselinge meevaller van een miljoen?

Onvoorstelbaar zul je zeggen. Gemeenten zijn overheidsorganen en die hebben altijd geld tekort en nooit over. Dat is maar de vraag. Toen een jaar of 10 geleden een IJslandse bank omviel meldden zich alleen al in Noord Holland diverse gemeenten en de provincie zelf die gezamenlijk 80 miljoen euro hadden verloren. Als je zoveel geld kunt verliezen moet je het wel gehad hebben.

Het is dus zeker niet ondenkbaar dat er – as we speak – ook in Ede een geheim potje wordt blootgelegd. Dat bijvoorbeeld een boekhouder teruggekeerd van zijn sabbatical de verheugende ontdekking doet dat er Een Grote Meevaller is. Of dat – ander voorbeeld – het Rijk een herberekening heeft gemaakt van het gemeentefonds en met de blijde boodschap komt dat Ede Achterstallige Subsidie Tegoed heeft.

Wat zou jij als je burgemeester van Ede was willen doen met dat extra miljoen?

Weet je wat, ik droom ons rijk en speel nu even de burgemeester van Ede in die gelukkige omstandigheid.

Een groot deel van dat miljoen gaat naar een actieplan om de N224 om te vormen tot een echt veilige weg. De N224 loopt van de A30 langs de Edese noordrand, over de heide, door het Planken Wambuis met aansluiting op de A12. Elk jaar is het wel mis: tenminste 1 zwaar of dodelijk ongeval door te snel rijden of gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Dat moet zo snel mogelijk afgelopen zijn want de huidige situatie kost levens, handicaps en trauma’s, is slecht voor het milieu en veroorzaakt geluidsoverlast en sluipverkeer. Dus maken we er langs de hele bebouwde kom een 50 km/u weg van en daarbuiten max. 60.

Naast het eigen college en de Raad natuurlijk, moet de provincie wel even meewerken, maar we hebben goede argumenten en we hebben geld.

Als dat geregeld is, is er vast nog wel een paar ton over. Dat gaat naar het verbeteren van voet- en fietspaden. Als bijbaan bezorg ik de post in de omgeving van de Bettekamp en heb me er over verbaasd hoe schots en scheef daar de stoeptegels liggen. Het scheelt toch wel een paar dwarslaesies op een burgemeestersleven als de tegels daar vlak liggen. En dan die gevaarlijke verhoogde randen langs de fietspaden op de Telefoonweg en de Molenstraat – als het nat of glad is kun je nare uitglijders maken. Weg ermee en het snelheidsverschil tussen auto’s en fietsen anders oplossen. En de Stationsweg waar in de spits bussen rakelings slalommen langs fietsende scholieren en forensen pakken we ook aan.

Zit er nog iets in de meevallerspot? O, een halve ton nog maar. Weet je wat, we stoppen met het Ede doet mee-project, want Ede is verzadigd van speeltuintjes en buurtbarbecues. Wat we over houden doen we bij die halve ton zodat we elke winterdag zout kunnen strooien op ALLE straten en paden. Scheelt weer een hoop botbreuken en spaart tonnen uit aan ziektekosten en ziekengeld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *