De jungle van coronarichtlijnen

Mijn vrouw zal haar verjaardag vieren.

Na twee en een halve maand coronaonthouding willen we eindelijk onze kinderen en kleinkinderen weer eens op een normale manier kunnen ontvangen en spreken. Dan bedoel ik dus spreken niet via een scherm, zien niet door glas en horen zonder stemverheffing niet staand op tenen en glurend over heg of struik.

Het mag van Rutte en van Van Dissel, elkaar als uitgebreid gezin weer ontmoeten. Er is sprake van versoepeling heb ik begrepen uit de laatste berichtgeving. Of toch niet?

Er zijn regels die vroeger golden en nu niet meer. En met vroeger bedoel ik later dan heel vroeger toen alles nog normaal was – weet je nog wel: toen we nergens over na hoefden te denken en elkaar hotsebotsend konden passeren op straat en niet elke keer als je iets had aangeraakt je handen moest wassen. Nee, ik bedoel wel vroeger maar later dan 6 maart toen de eerste sciencefictionachtige regels – die overigens heel verstandig en logisch zijn hoor, want gebaseerd op de laatste inzichten van de wetenschap -, van kracht werden. Sommige van die regels gelden al niet meer want zijn vervangen door andere die juist strenger zijn, maar sinds de versoepeling met ingang van 11 mei of was het 1 juni, zijn er ook weer andere regels voor in de plaats gekomen die doorlopen tot 1 september, of was het 28 mei?

Nou ja, ik kijk dus op de informatieve kanalen van de overheid om erachter te komen of we ons uitgebreid gezin bestaand uit 6 personen exclusief onszelf mogen ontvangen en zo ja hoe.

Op teletekst pagina 715 vind ik slechts een set algemene richtlijnen, daar kom ik niet verder mee.

Op de website rijksoverheid.nl/coronavirus vind ik een doolhof van handige overzichten die bij elkaar genomen zo onhandig zijn dat ik door de bomen het bos niet meer zie of was het andersom? Zelfs gezegdes en spreuken hebben de neiging te buitelen door de coronaverwarring in mijn brein.

Op het NOS journaal zag ik deze week angstvallige mensen die boetes kregen van bijzonder opsporings ambtenaren (BOA’s) die nijver hun werk doen en de coronaregels (die zij ook niet meer snappen) gaan handhaven. En ik ben ook op mijn hoede sinds ik in mijn straat een buurtvriend ontmoette samen met mijn vrouw. We stonden met ons drieën even te praten met inachtname van anderhalve meter afstand toen een politieagent te motor de hoek rondde, ons straf aankeek en 50 meter verder stopte en ons in de gaten hield vanuit zijn spiegels.

Nee, ook de website biedt geen soelaas.

Mag mijn vrouw haar kinderen en kleinkinderen op haar verjaardag uitnodigen en zo ja aan welke regels hebben we ons te houden? De overheidsdienaar van telefoonnummer 0800-1351 doet zijn best. Het mag mits… ( volgt een aantal regels).

Maar pas op als je binnen meer dan 3 personen van buiten je huishouden ontvangt, dan handhaven de BOA’s wel niet, maar… (volgt een redenering waarin ook de buurt en de buren een rol spelen). Ik leg nog steeds in verwarring op en zie op mijn netvlies het beeld van de drukke markt vanmorgen met veel hotsebotsende mensen zonder 1 handhavende BOA.

O jee, wat een ontspannen verjaardag gaan we tegemoet. We buigen ons nu over een coronaregelsproof bezoekschema. Toch ben ik alvast aan het uitrekenen wat een boete van 8 x € 390 zal gaan kosten en of mijn spaarsaldo toereikend is.

Want gezien het feit dat het mijn vrouws verjaardag is, zal het, zo vrees ik, een boeterondje van mij gaan worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *