De raadsvergadering van Ede van 10 september 2020

Afgelopen donderdag vergaderde de gemeenteraad van Ede. De hele dag had ik mij er al op verheugd: thuis tv kijken naar die vergadering.

Echt leuk, bijna hartverwarmend, was het optreden van wethouder Pater. Jofel deelde hij mee dat hij de vergadering ging schorsen voor nader overleg met ambtenaren.

Zou hij, en de burgemeester, het reglement van orde van de gemeenteraad goed kennen?

Ik denk het niet. Een wethouder kan geen raadsvergadering schorsen. Wel een lid van de gemeenteraad. Die kan voorstellen om de vergadering te schorsen en de burgemeester dient vervolgens dat voorstel van orde voor stemming aan te bieden aan de raad.

Maar ach, dat is een kleinigheid!!

Dan gebruikte de burgemeester meermalen tijdens die vergadering de term “woordvoering”.

Zo maar een nieuw woord bedacht. De voering van een jas is er niets bij. Dus, burgemeester, hou die term erin.

 

Dan een werkelijk fantastisch optreden van wethouder Van der Schans!! Alsof hij al 20 jaar wethouder was. Zo vanzelfsprekend rolden lange volzinnen mijn woonkamer binnen!

Dit kan toch echt niet meer tegenwoordig. Wat een ouderwets gedoe. Waarschijnlijk heeft hij meermalen de kandidaat-wethoudercursus van het Steeenkampinstituut van het CDA met succes doorlopen (heel lang geleden).

Ik zou mij kunnen voorstellen (laat ik het nu heel voorzichtig zeggen) dat die wethouder voortaan in gewoon begrijpelijk Nederlands gaat praten in de raadzaal van Ede.

 

En even terug naar die schorsing. Zonder overleg met de raad schorste de burgemeester de vergadering. Op de tv verscheen de zin: “Even geduld a.u.b.“

En de vergadering ging verder, met geluid maar zonder beeld, en met die zin “Even geduld a.u.b.”.

Dat was voor mij voldoende. Ik heb de tv maar uitgezet.

Ik verheug me nu al op de volgende raadsvergadering die ik uiteraard ga bekijken !!

 

Marcel van Dalen

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.