Lesbos, Gelderland

Lesbos. Het wordt de schandvlek van Europa genoemd vanwege de droevige omstandigheden waarin vluchtelingen in opvangkampen verblijven. Met de term schandvlek van Europa komen de regimes waar de vluchtelingen vandaan komen er trouwens wel erg makkelijk van af. Maar nu de opvangtenten door brand zijn verwoest, moet er wel iets gebeuren. Kwestie van beschaving.

Met een premier die ineens mildheid en genade predikte, zou dat wel goed moeten komen, maar de regering wil maar 100 vluchtelingen opnemen. En dat aantal wordt weer afgehaald van toekomstige groepen asielzoekers. Mildheid en genade hebben dus een andere definitie dan ik altijd dacht.

Rutte beslist dat niet in zijn eentje. Het plan wordt naast de VVD ondersteund door de andere coalitiepartijen. CDA, ChristenUnie en D’66. Die stemmen daar mee in. Nou zijn er in het verleden kabinetten om minder gevallen maar blijkbaar vonden deze partijen de vluchtelingen op Lesbos daar niet belangrijk genoeg voor. Dat zegt wel wat. Dat deze partijen in de laatste peilingen in totaal op 10 zetels verlies staan, heeft er alles mee te maken maar verschuilen achter termen als politieke realiteit en coalitiediscipline is natuurlijk veel makkelijker.

Knap lullig als je zelf lid bent van zo’n partij en je dezelfde definities van mildheid en genade hebt als ik. Dan schaam je je te barsten omdat jij, als politicus, ook best weet dat dit anders had gekund. Dat Hugo de Jonge, Gert-Jan Segers en Rob Jette die Rutte gewoon van z’n stoel hadden moeten meppen. Druk zetten. Dreigen. Maar ja, als je dit niet de moeite waard vindt om een kabinet te laten ploffen dan hoef je daar ook niet op te rekenen.

Maar als lokale politicus sta je wel met je mond vol tanden als op de verjaardag van tante Truus de familie die PVV stemt je ineens als een geloofsgenoot gaat zien. Of als het verwijt komt dat jouw partij het Forum van Democratie rechts inhaalt. Dat voelt niet lekker.

En dan wordt het tijd voor plan B. De open brief. De brief waarvan je weet dat die geen enkele invloed heeft maar vooral dient als een soort aflaat. Een aflaat voor het feit dat jij lid bent van een politieke partij die het onmogelijk maakt om mensen in nood te helpen.

Bij de ondertekenaars van de brief staan ook wat Edese politici. En die Edese politici zitten ook in de regering. De regering van Ede, de Edese coalitie. Op de site van Omroep Gelderland stond deze week het bericht dat opvang daklozen in Ede wordt gesloten. De Edenaren die daar ’s nachts mochten slapen staan nu voor een dichte deur en slapen nu buiten. In tentjes (als ze die hebben) in de bossen en bij begraafplaatsen.

De Edese coalitie heeft het niet voor elkaar gekregen om Edese daklozen een plek te geven waar ze droog en warm kunnen overnachten.

Maar ik heb geen brief gezien. Geen open brief, ondertekend door Edese politici. En dat is logisch want voor de Edese situatie zijn ze zelf verantwoordelijk.

We verwijten Haagse politici dat ze de opvang van vluchtelingen onmogelijk maken maar we krijgen het in Ede niet voor elkaar onze eigen inwoners te huisvesten.

Lesbos ligt dus ook in Gelderland.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *