Nuanceman, gezellig hé!?

Kennen jullie Frits Bom nog? De vakantieman! Met als absoluut hoogtepunt: “gezellig hè”. Het ook al beste oude (maar hoop ik niet vergeten) ‘Buro Renkema’ met haar prachtige productie: ‘Buro Den Haag’ heeft er een geweldige persiflage op gemaakt. “Uw vraagbaak in de chaos die democratie heet: DE NUANCEMAN.

Nog steeds lig ik dubbel van het lachen bij het bekijken van deze filmpjes. Wie helaas even minder kon lachen was Sjoerd Bakker, raadslid VVD Ede. Na het lezen van een column in EdeStad riep hij op tot enige nuance.

Hoewel, ‘nuance’? Het is meer ‘hoor en wederhoor’ en ‘benoemen wat wel goed gaat’ én ‘geen persoonlijke aanvallen’ waar Sjoerd om vraagt. Best een redelijk verzoek. Af en toe een compliment kan zeker geen kwaad. Hoewel het echte benoemen wat er goed gaat wat mij betreft vooral tijdens de gemeenteraadsverkiezingen mag plaatsvinden. Dan kunnen we in columns en tweets lekker prikkelen en aandacht vragen voor wat er beter kan. Hoor en wederhoor is denk ik ook wel op te lossen. Ik weet dat de eindredacteur van EdeDorp altijd op zoek is naar gastcolumnisten en dat onze lokale krant de stukken van EdeDorp juist plaats om reactie uit te lokken, om het lokale debat op gang te helpen en/of te stimuleren. Kijk maar op de opiniepagina – ze nodigen expliciet uit om een reactie in te sturen. Mijn aanname hier is dat EdeStad dit dan ook wel bij hun eigen vaste columnisten zou waarderen.

Ondertussen denk ik weer aan de vakantieman – “gezellig hè”. Want gezellig is het niet altijd, zeker niet online. Misschien kan Arnold Versteeg, raadslid SGP Ede wel solliciteren als de Edese nuanceman. In reactie op de tweet van Sjoerd stelde hij voor om even met Nando te babbelenHiermee laat Arnold zien dat hij waarschijnlijk wel geschikt zou zijn voor deze functie. En als Arnold niet wil kan er vast een andere nuanceman (m/v) gevonden worden. Misschien kan de nuanceman meteen een plekje krijgen in de nieuwe commissie over de integriteit, als die er gaat komen. Is dit een persoonlijk belang? Nou ja, enerzijds … .anderzijds … , met hoor en wederhoor en geen persoonlijke aanvallen. Ik zie mogelijkheden.

Ondertussen hoop ik dat alle Edese columnisten gewoon doorgaan met soms lekker ongenuanceerd prikkelen. Ook goede stuurlui missen soms dingen of kunnen goed advies gebruiken. Als raadsleden het er niet (helemaal) mee eens zijn moeten ze maar flink tegengas geven. Dit lijkt mij goed voor het politieke proces dat vaak veel te weinig aandacht krijgt. Uiteraard allemaal in goede sfeer zonder persoonlijke aanvallen. Zodat er ondanks dat er soms heerlijk ongenuanceerd geroepen wordt het aloude adagium: “gezellig hè” van toepassing is, blijft of wordt.

Groeten uit het gezellige Ede!

1 thought on “Nuanceman, gezellig hé!?

  1. Mooie column!
    En zeker…Arnold Versteeg zou die rol als ‘nuanceman’ perfect kunnen invullen.

    Met ‘tegengas geven’ zou de gemiddelde politicus er overigens een full-time job bij hebben. En die heb ik naast het raadslidmaatschap al.

    Beter is om onder een artikel de mogelijkheid te geven om te reageren, zoals hier. Dan krijg je debat.

    In plaats van columns waarin je lekker ongenuanceerd kunt zenden…en helaas bestaan veel debatten tegenwoordig uitsluitend aan ‘zenden’. In plaats van uit luisteren naar en reageren op elkaar, van standpunt durven te veranderen en elkaar de hand te schudden. Omdat je het eens bent geworden of omdat je ‘agreed to disagree’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *