“Als je ernaar kijkt, dan zie je het pas”

Vorige week (toen alles nog open was) liep ik sinds lange tijd weer eventjes “door ‘t dorp”, zoals menig Edenaar dat zo mooi zegt. Wat je dan meteen opvalt, zijn de leegstaande winkelpanden. Het is een treurige situatie, zowel voor de gemeente, de pandeigenaren en voor het winkelend publiek.

Normaal gesproken word je aandacht naar alle felverlichte en rijkversierde etalages getrokken, maar de lampen in de lege winkels staan nu uit of de ramen zijn dichtgeplakt met oude kranten. Hierdoor wordt je ineens door andere zaken positief “geprikkeld”.

Zo liep ik vanuit een zo goed als lege parkeergarage bij de Achterdoelen langs de achteringang van de Hema de winkelstraat in en het viel mij op dat het voormalige Miss Etam pand een schitterende voorgevel heeft! Enfin, het is in de loop der jaren zo vaak aangepast en verbouwd, dat het oorspronkelijke ontwerp inmiddels bijna niet meer terug te vinden is.

Maar met een beetje fantasie en inbeeldingsvermogen

beschikt Ede midden in het centrum over een stadsvilla

waar menig grote stad jaloers op is!

Ik liep verder door en mijn aandacht bleef gefocust op de diverse winkelpanden in het centrum. Vooral op het Maandereind en het gedeelte van de Grotestraat (vanaf de Oude Kerk tot aan het kruispunt met de Molenstraat) staan werkelijk prachtige parels! Mijn tip is dan ook om zelf eens op een andere manier door Ede te wandelen; welke gebouwen kom jij dan tegen, waarvan je vindt dat deze dan ook nóóit, maar dan ook nóóit gesloopt mogen worden?

Als eerste schieten mij natuurlijk Huis Kernhem, de Oude Kerk en de Concordiamolen te binnen, maar er staat ook nog zoveel ander moois!

Welke gebouwen schieten jou nog meer te binnen? Laat het mij weten in de comments!

 

Rob Sijberden

 

 

2 thoughts on ““Als je ernaar kijkt, dan zie je het pas”

  1. Naast de vaste, helaas anonieme, columnist Mo hebben we nu ook een voĺedig anonieme gastcolumnist.
    Het is geen goede zaak als auteurs zich (mogen) verschuilen in anonimiteit Daarmee plaatsen ze zich op hetzelfde niveau als de anonieme reaguurders op Facebook en Twitter c.a. Tegelijkertijd zorgt deze anonimiteit ervoor dat de inhoud van de artikelen mogelijk minder serieus genomen wordt.
    Tot slot: waar personen het onderwerp van een column zijn kunnen deze mensen zich niet goed verdedigen. Of zij achten reageren op anonieme schrijfsels (terecht) beneden hun waardigheid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.