Woondeal: 33 keer Harskamp

Ich bin Harskamper. Dat wil zeggen dat ik er geboren ben. En af en toe nog steeds trots op Harskamp. Niet op die ene waardeloze dag waarop een stelletje relnichten autobanden in de brand stak maar wel op dagen daarna toen de Harskampers massaal kleding, voedsel en andere benodigdheden voor vluchtelingen inzamelden. Van mij mag er dus nog wel een Harskamp bij. Misschien wel twee.

Maar dat lijkt me dan wel genoeg. Geen idee waar al die we al die Harskampen zouden moeten laten. In Harskamp staan ruim 1200 woningen en die raak je niet zomaar kwijt. Dat kan niet zonder het landschap, de natuur en de cultuur aan te tasten.

Daar denken sommige beleidsmakers anders over. Die zien in de Foodvalley ruimte voor maar liefst 33 dorpen zo groot als Harskamp. Ze zeggen daar dan bij: “Meer landschap, meer stad”. Dat is natuurlijk een fraaie verpakking voor een concept waar vooral veel asfalt en beton in de plaats komt van bossen en platteland.

De gemeente Ede doet mee aan de Woondeal. Een overeenkomst tussen het Rijk, de provincie en gemeentes. Hier moet gebouwd gaan worden en in ruil komt er een zakje geld voor het aanleggen van wegen. Tot en met 2030 moeten er alleen al in Ede 7000 woningen bij en dan wordt het spannend: waar dan?

Het antwoord staat in de Woondeal. Het komt voornamelijk langs de Kennis-As. In samenwerking met Wageningen komen er 8.200 woningen langs de Kennis-As. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet wat de Kennis-As is maar ik kan me er wel een voorstelling van maken: de weg tussen Ede en Wageningen via Bennekom, de Willem Dreeslaan. In mijn beleving is dat geen Kennis-As. Dat is de grens tussen Bennekom en het Binnenveld.

Dat mooie Binnenveld waar Wageningen steeds stukjes vanaf snoept voor de WUR. Waar Veenendaal steeds verder oprukt met Vinexwijken. Daar kun je zien dat de slogan “Meer landschap, meer stad” een holle frase is, een marketingtrucje. En nu begint Ede dus ook met het asfalteren en bebouwen van het mooiste stuk platteland van Nederland.

8.200 woningen moeten er komen in het Binnenveld dat ineens de Kennis-As wordt genoemd. Zeven keer Harskamp. Met supermarkten, nieuwe wegen, sporthallen, parkeerplaatsen en later ook industrieterrein want al die mensen die daar gaan wonen moeten ook ergens werken. Daar gaan ondernemers wonen, die hun bedrijfshal dicht bij huis willen hebben.

Zo wordt het mooie Binnenveld stukje bij beetje opgevreten door de vooruitgang. Ik heb daar geen zin in. En dan zou ik het liefste willen stemmen op een partij die daar hetzelfde over denkt. En dan komt het bijzondere: er is over die Woondeal niet eens gestemd in de gemeenteraad. Er is geen partij geweest die daar iets over gezegd heeft.

Apart, he?

Die hele Woondeal is in elkaar geflanst door Regio Foodvalley en een paar wethouders op een tochtige maandagavond. Dat voelt bij mij niet zo lekker. Ik ben niet zo’n voorstander van referenda maar het wordt nu tijd dat Edenaren zich uit kunnen spreken over de vraag: “Wil ik er 33 Harskampen bij in de regio”. Dat er een democratische legitimatie komt voor die asfaltering en bebouwing van de Veluwe en het Binnenveld of juist een afkeuring. Dat de bevolking zich eens mag uitspreken over die vraag in plaats van het opvolgen van bevelen van ongekozen clubjes.

Mijn antwoord op die vraag is nu wel bekend.

Foto: ArjanH. Licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valleikanaal_near_Wageningen_02.jpg

3 thoughts on “Woondeal: 33 keer Harskamp

  1. Ik heb ooit in het verleden een tijdje contact gehad met de waterschappen ,dat ging toen niet omdat ik daar zo,n interesse in had als zodanig, maar het was onenigheid over de aan mij opgelegde aanslag .
    gevolg was dat ik over van alles en nog wat geïnformeerd werd ,berichten van hen ontving en in een daarvan stond letterlijk zwart op wit dat het Binnenveld in Bennekom bestond uit ondergrondse watergangen die absoluut niet beschadigd mochten worden door erop te gaan bouwen.
    Het was een heilig huisje , u voelt hem al aankomen, dat heilige huisje wordt gesloopt en er komen meerdere woningen te staan want Ede wil groot groter grootst worden, de Randstad op de Veluwe .
    ik zie de gemeente ede als een kind met een waterhoofd ,een klein lichaampje met een heel groot hoofd, en het kleine lichaampje trilt en Beeft onder het gewicht ,ik zeg op mijn beurt opzouten en wegwezen, groeten uit het nu nog mooie Bennekom , waar de aanleg van het megalomane project het Pipo de clownpad Sorry Picobello pad al is begonnen wat zijn we er toch blij mee in Bennekom maar nou lieg ik

  2. Het blijft een wonder dat men( de kiezer) niet door heeft dat dit geen partij verkiezing is maar iets dat veel belangrijker dan Kamerverkiezingen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *