Warmtebedrijf al tijdenlang in overtreding

Er reed laatst een jongen over de A12. Hij reed precies 100 kilometer per uur maar werd toch aangehouden. Hij was 17 jaar en had nog geen rijbewijs. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij geen bekeuring kon krijgen omdat hij bezig was deze situatie te legaliseren. Hij had namelijk rijles en zou binnenkort zijn rijbewijs halen. Volgens de jongen kon er dus niet gehandhaafd worden. De politie begreep het, gaf hem een hand en wenste hem een fijne reis toe!

Geloof je het? Zou ik niet doen. De jongen kreeg een vette bekeuring.

Deze dan. Een warmtebedrijf had een vergunning voor het verbranden van bomen in twee ketels van 4,4 Megawatt. Het warmtebedrijf dacht: “Ik vervang die ketels door veel grotere ketels dan kan ik lekker meer verdienen en ik vraag pas daarna een vergunning aan.” De provincie ontving de aanvraag voor de vergunning en constateerde dat het bedrijf in overtreding was. De gemeente was ook al jaren op de hoogte. Maar omdat het bedrijf bezig was deze situatie te legaliseren werd er niet gehandhaafd.

Geloof je het? Zou ik wel doen want het is waar. Het Warmtebedrijf is al tijdenlang in overtreding. Wat krijg je dan? Geen boete, maar een lachende wethouder die je komt feliciteren met je jubileum en die foto laat je afdrukken in een propagandakrantje. Geen bekeuring, geen boetes, geen sanctie maar een college dat het bedrijf gaat ondersteunen in haar winstbejag.

Dat is al raar. Wat nog vreemder is dat je dan toch die vergunning kunt krijgen van de provincie maar daar dan zelf bezwaar tegen maakt?! Ik zou in dat geval mijn handjes dichtknijpen omdat je geen boete krijgt maar hier krijgt het Warmtebedrijf een vergunning om daar vervolgens zelf bezwaar tegen te maken. Hun eigen vergunning!

Waarom zouden ze dat doen?

Ik denk dat ik het weet. In de voorwaarden van de vergunning staat dat de uitstoot van dodelijke stoffen voor de Edese bevolking, 24/7 moet worden gemonitord. In de voorwaarden staat ook dat er alleen A-hout kwaliteit mag worden verbrand.

En dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Het mag niet bekend worden hoeveel fijnstof en andere troep er door de Edese longen wordt geblazen. Het Warmtebedrijf wil zich er waarschijnlijk niet op vast leggen dat er alleen ‘hoge’ kwaliteit hout wordt verbrandt. Veel te duur natuurlijk. Dat bezwaar van Warmtebedrijf ligt nu bij de provincie.  

Wat zijn de mogelijkheden? Een rechter keurt de vergunning toch goed. Dat betekent dat er een 24/7 monitoring van de uitstoot moet komen die iedereen op kan vragen. Goed nieuws, dan kan iedere Edenaar een berekening maken wanneer hij astma, of nog erger, krijgt van die rook. Het is ook mogelijk dat de rechter de vergunning met die voorwaarden afwijst en dan moet er een nieuwe vergunning komen. Zonder die voorwaarden van de controle op de uitstoot.

Wie zou er dan bezwaar kunnen maken tegen die nieuwe vergunning? De gemeente Ede, onze gemeente. De gemeente die het opneemt voor de gezondheid van de bewoners. Een wethouder die vindt dat het belang van de Edese bevolking zwaarder weegt dan de belangen van een aandeelhouder uit Abu Dhabi. Of een gemeenteraad die het belangrijker vindt dat Edenaren langer leven dan dat aandeelhouders dividend uitgekeerd krijgen.

Ik heb slecht nieuws. We hebben niet zo’n wethouder en ook niet zo’n gemeenteraad.

Jammer.

https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2022-47322/1/bijlage/exb-2022-47322.PDF

Foto: Cameron Strandberg. Vindplaats en licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fire-Forest.jpg

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *