Voedselbos

Omdat ik een fiets heb gekocht ga ik regelmatig fietsen. Niet altijd tot genoegen overigens. Vorige week fietste ik bijvoorbeeld over het kazerneterrein, dat nu WFC-terrein heet, en zelden zie je zo’n grote bouwput direct naast een Natura2000-gebied. Stikstof bestaat hier blijkbaar niet. Protserige appartementencomplexen in aanbouw, vijf meter naast de Sysselt, nauwelijks bomen die nog overeind staan en de contouren van wat de Parklaan gaat heten.

De Parklaan. Ja, die weg moet een naam hebben natuurlijk maar Parklaan lijkt mij niet heel toepasselijk. Misschien was een nummer beter geweest, de N666 bijvoorbeeld. Of de Dodedierenstraat want die 300.000 bezoekers aan het WFC zullen regelmatig een zwijn of hert van die weg aftikken.

Op het terrein zelf komen er ook nieuwe wegen en straten en daar moet ook een naam voor komen. In eerste instantie dacht ik aan Bosweg maar dat is wel een hele flauwe woordspeling. Ook de Hertenweg, Zwijnenweg en Natuurweg vallen daarom af. Wat dan wel?

Zo’n straatnaam moet tegenwoordig wel helemaal ‘woke’ zijn. En het liefst een beetje hip. Als 54 -jarige witte maar grijzende man is mijn inbreng daarom direct verdacht. Gelukkig hebben we in Ede een Commissie Naamgeving Wegen dus dan hoef ik mij daar niet meer druk over te maken.

De commissie kwam bijvoorbeeld met de Pelotonlaan, 49 weken per jaar een herinnering aan het militaire verleden van het gebied, drie weken per jaar een link met de Tour de France dus niks meer aan doen. Het Mauritspark wordt al wat problematischer. Prins Maurits was verantwoordelijk voor de eerste politieke moord in Nederland, die op Johan van Oldenbarnevelt, dus dat lijkt me niet helemaal ‘woke’ maar laten we daar niet moeilijk over doen.

Dan krijgen we ook nog de Braambeshof en de Kruisbeshof. Geen idee waar dat vandaan komt. Er is geen braambes of kruisbes in het gebied te vinden. Er ligt alleen maar zand en steen met wat hijskranen er omheen. Hijskraanhof was wat toepasselijker geweest.

Voor de laatste straat heeft de commissie gekozen voor de naam Voedselbos. Ik val dan even stil. Ik nodig iedereen uit om, net als ik, over het terrein te fietsen en je af te vragen of de naam Voedselbos in je opkomt.

Nee, het eerste wat in me opkwam was de Biomassaboulevard, als herinnering aan al die bomen die hier het leven lieten. In plaats van het Mauritspark bedacht ik de Stikstofstraat. Voor de weg waaraan het nieuwe appartementscomplex wordt gebouwd, koopsommen vanaf € 800.000,- voor alle Edese jongeren, heb ik de Betonbaan bedacht.

Vijf straten, vier namen. Ik kom er nog één tekort. Ik fietste door. Nu op een weg met uitzicht op de plek waar de nieuwe World Food Center Experience wordt gebouwd. En ondanks mijn voornemen om niet te vervallen in goedkope naamgrapjes wist ik het ineens: dit wordt de Geldweg.

1 thought on “Voedselbos

  1. Op 5 mei 2020 deelde burgemeester Verhulst trots mee dat het noordelijk deel van de Parklaan, na voltooiing van die EG, de generaal Hackettlaan zal gaan heten .
    Mogelijk is door burgemeester en wethouders vergeten dat bij de politieke besluitvorming over de Parklaan door D66 en de VVD een motie is ingediend om de gehele Parklaan de generaal Hackettlaan als straatnaam te gaan voeren.
    Echter die motie werd weggestemd.
    Ik hoop dat bij onthulling van het straatnaambordje recht wordt gedaan aan die werkelijke initiatiefnemers van de naamgeving van de generaal Hackettlaan!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *