BURGEMEESTER VERHULST DEED WEER IETS SLIMS!

Burgemeester Verhulst van Ede hield een toespraak in Stroe tijdens de boerendemonstratie op 22 juni jl.

Een dag later was er een gemeenteraadsvergadering. Over die toespraak wilde de fractievoorzitter van de partij Mens en Milieu vragen stellen in het vragenuur van die vergadering.

De burgemeester, tevens voorzitter van de gemeenteraad, zei aan het begin van de vergadering dat hij “stond te popelen om de vragen te beantwoorden”. Dus niet!!

Hij stelde de raadsleden voor om te stemmen of de vragen gesteld mochten worden.

En ja hoor, er werd gestemd. Zoals natuurlijk de burgemeester gehoopt had konden vervolgens de vragen niet gesteld worden over het optreden van de burgemeester.

Niets aan de hand! Nou, volgens het reglement van orde van de gemeenteraad mag louter de burgemeester vooraf bepalen of een vraag gesteld mag worden. Dat kun je als burgemeester niet afschuiven op de raad. Maar het gebeurde wel! De burgemeester deed dat gewoon wel!

Hij zei ook nog dat tenslotte de raad de agenda vaststelt. Dat klopt, maar vervolgens kon een ander raadslid over een of ander onderwep tijdens het agendapunt “vragenuur” wel een vraag stellen. Dus het agendapunt (het vragenuur) werd niet afgevoerd!! Het was erger! De gemeenteraad besliste gewoon dat een vraag niet gesteld mocht worden. Alle oppositie-partijen vonden dat de vragen wel gesteld konden worden en alle coalitie-partijen waren van mening dat de vragen niet gesteld mochten worden. Was een en ander vooraf in een politiek achterkamertje bedisseld?

De burgemeester heeft dat handig, sluw, leep en quasi vriendelijk gespeeld. Zo hoefde hij de vragen niet te beantwoorden. Hoezo zijn woorden: “ik sta te popelen om de vragen te beantwoorden” Hij maakte de raad medeplichtig aan zijn gedrag, dat zeer afkeurenswaardig is. Onvoorstelbaar dat geen enkel lid van die raad iets in de gaten had van het zeer achterbakse en  toch vriendelijke optreden van hem. Wat een vreselijke ondemocratische wanvertoning van de burgemeester. Maar ja, slim toch! Op zo’n wijze blijf je als burgemeester buiten schot en span je deskundig de gemeenteraad voor je karretje. Maar toch hij zou langzamerhand nog eens kunnen gaan nadenken over zijn gedrag.

Het zou hem ten zeerste sieren wanneer hij op 7 juli a.s., aan het begin van de besluitvormende gemeenteraadsvergadering, in het openbaar, zijn excuses zou aanbieden aan de fractievoorzitter van de partij Mens en Milieu. Ik weet zeker dat de burgemeester dan de goede ingetogen woorden zal kunnen vinden om mooie echt gemeende excuses te gaan maken. Dus gewoon excuses aan het begin van de raadsvergadering van 7 juli a.s. in de openbaarheid. Dat is tenminste iets, wel achteraf, maar vooruit dan maar weer!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *