Uittip: hoorzitting!

Dacht je net te beginnen aan je Summer of Love, zie je op een verloren vrijdagavond ineens die koppen van Rutte en de Jonge op televisie die ineens alles wat het leven zo leuk maakt weer verbieden. Niks geen Dansen met Janssen en Haisen met Pfizer maar gewoon tuus op de bank met pa en moe naar de Olympische Spelen kijken.

Maar er is meer! www.ededorp.nl geeft je waanzinnig leuke tips om er eens een dagje op uit te gaan….in Ede! We hebben deze uittips uiteraard zelf getest en dit keer mocht ik zelf deelnemen aan een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Ede.

Niet toevallig natuurlijk. In februari 2020 (!) heb ik een simpel vraagje gesteld aan de gemeente Ede: wat krijgt de gemeente Ede nou eigenlijk voor al die biomassa die ze aanlevert bij de biomassacentrales?

Zo’n vraag zou de gemeente in 10 minuten kunnen beantwoorden. Ik had dat antwoord vervolgens gelegd naast de gangbare marktprijs en in nog 10 minuten kunnen vaststellen of dat een normale prijs is of dat de biomassacentrales enorm worden gematst om de prijs van de geleverde energie van Warmtenet, waarop de gemeente zelf is aangesloten, zoveel mogelijk te drukken. Want behalve een lagere prijs is er niemand die wil worden aangesloten op de boscrematoria van de gemeente Ede.

Wat heb je nodig voor zo’n hoorzitting? Niets! Je kunt gewoon naar binnen lopen en zeggen dat je een advocaat bent. Of Douwe Meijer. Niemand controleert je paspoort en je mag gewoon van alles roepen. Gewoon even zeggen dat je advocaat bent. In mijn geval had ik dus ook gewoon Jolmer Winkel of Mo van Ede kunnen sturen, niemand die het verschil controleert.

In dit geval riep ik dat MPD Holding bv geen recht van spreken had. MPD Holding is, hoe zou je het kunnen raden, maar een holding, een lege bv. Ik riep dus dat zij geen zienswijze in hadden mogen dienen omdat niet MPD Holding maar één van die andere 35 vennootschappen mijn snoeiafval verbrandt.

Mijn vraag om een tussenvonnis werd afgewezen. Dat zou namelijk hebben betekend dat MPD Holding de zaal moest verlaten en dat kunnen we echt niet hebben in de gemeente Ede waar MPD Holding zelf wel de regels bepaalt.

Verder moet je er rekening mee houden dat het dossier tussentijds en zonder dat je er van op de hoogte wordt gebracht wordt aangepast. Dat levert in ieder geval weer extra verrassingen op. Zo kun je het dossier van 135 pagina’s weer helemaal opnieuw doorlezen en daarmee kun je mooi de tijd van die inhoudsloze zomeravonden weer doden. Gelukkig is ongeveer 1/3 van alle pagina’s helemaal zwart dus daar kun je lekker snel doorheen. Er zijn ook stukken die helemaal niet in jouw dossier zitten wat ook wel verrassend is.

Je leert er nieuwe mensen kennen. Zo was er een man die zei voor MPD Holding te werken (volgens de KvK zijn er daar 0 medewerkers in dienst) die ook lekker mocht babbelen over het dossier. Ook hij hoefde zich niet te identificeren. Ik vroeg nog naar een formulier van MPD Holding waarop hij gemachtigd werd het woord te mogen voeren maar de voorzitter van de zitting verzon daarvoor een list: hij werd meegenomen door de advocaten van MPD Holding. Terwijl dat volgens mij precies andersom was. Advocaten kunnen blijkbaar hele voetbalelftallen meenemen naar zo’n zitting die allemaal wat mogen zeggen.

En daar kun je mooi geld mee verdienen! Want iedereen die daar zit verdiend geld omdat jij een simpel vraagje stelde. Behalve jijzelf, dat is dan weer jammer. Daar staat tegenover dat de toegang weer gratis is. Je moet wel zelf een thermoskannetje koffie meenemen want een kopje koffie of glaasje hemelwater kan er tegenwoordig niet meer af bij de gemeente.

Conclusie: je bent totaal kansloos ook al heb je 100% gelijk. De gemeente Ede werkt niet voor je maar tegen je. Terwijl je zelf volledig wordt afgeserveerd als je één foutje maakt  (bijvoorbeeld een e-mail stuurt in plaats van een brief), mogen andere partijen werkelijk iedere fout maken die mogelijk is en mogen ze dat tijdens zo’n zitting even recht zetten of hun excuses aanbieden waar je helemaal niets aan hebt. Tijdens het spelletje worden de spelregels opgerekt. Dat vraagt wat van je incasseringsvermogen kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Daar staat tegenover dat je ook eens in de raadszaal mag zitten en de microfoon mag bedienen. Ik sluit niet uit dat ik in mijn emotie iets te hard op het knopje heb gedrukt van de microfoon van P.G. van den Berg die het dus het aankomende jaar zal moeten doen met een kapotte microfoon. Misschien een wijze les om eens te voelen hoe het is om ongehoord te worden.

www.ededorp.nl geeft de hoorzitting als uitje een 7,2. Maar daar heb je wel lang plezier van! Bijna anderhalf jaar kun je genieten van je procedure. Anderhalf jaar waarin de biomassacentrales weer lekker door kunnen stoken totdat de subsidie van ruim 100 miljoen Ede is verbruikt en ze in Ede verder kunnen gaan met de ontginning van de laatste rijkdommen van Ede: het grondwater.

Ik kijk nu al weer uit naar de hoorzitting die daar over gaat!

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/tbisaacs/3911558890

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *