Te koop: Mauritskazerne € 3,8 miljoen

Dat lijkt veel geld maar kijk eens wat voor ruimte je daarvoor krijgt. Hoeveel startersappartementen had je daar in kwijt gekund? Heel veel maar er zit een voorwaarde aan die verkoop want je moet daar een Food Centre in beginnen. Dat is een hele bijzondere voorwaarde maar de wethouder meent dat de gemeente die voorwaarde mag stellen. Gezien het resultaat van de Edese juridische kijk op zaken zou ik daar niet teveel waarde aan hechten.

In andere stukken staat dat de gemeente verwacht dat de Mauritskazerne 3,8 miljoen waard is. Een handige vermelding voor potentiële kopers die er best nog wel een procent op 10% af kunnen kletsen in het kader van de hoge rente enzo.

De gemeente Ede is dan 3,5 miljoen rijker, de bevolking een stuk historisch erfgoed armer maar daar blijft het niet bij. De gemeente Ede gaat het pand namelijk terughuren van de koper voor zo’n Є 450.000 per jaar. Na zeven jaar (waar ken ik dat getal van?) heeft de gemeente Ede die 3,5 miljoen euro dus al weer aan de koper terugbetaald. We zijn na zeven jaar een Mauritskazerne armer maar we gaan verder.

De overheid geeft de koper ook nog eens voor 17 miljoen aan plastic bananen, een wipwap in de vorm van een komkommer, polyester bloemkolen en andere foodtroep. Nadat de koper van de Mauritskazerne zelf ook een beetje heeft verbouwd gaat de Experience in de zomer van 2026 dan open. Een kaartje kost dan € 17,50 voor een volwassene. Stel dat er het eerste jaar inderdaad 200.000 volwassenen komen dan komt er dus 3,5 miljoen in het laatje.

Dan komt nu de hamvraag: naar wie gaat dat geld dan?

Nee, niet naar de gemeente Ede. Dat gaat naar de koper van de Mauritskazerne die de Experience gaat exploiteren. Die moet daar dus nog wel een paar kaartjesknippers voor in dienst nemen en betaalt de gemeente Ede een ton per jaar voor het gebruik van het concept maar hij krijgt ook centjes van de kopjes koffie en appelgebak. Daardoor gaat die koper per jaar een half miljoen winst maken en waarschijnlijk wel meer want hij hoeft nu geen huur meer te betalen. Dat scheelt het 9 ton per jaar.

Die koper gaat dus een werelddeal afsluiten. Die koper heeft de gemeente Ede helemaal bij de ballen. Die koper maakt maximaal gebruik van het feit dat een vertrekkende wethouder zo nodig een erfenis moet achterlaten en die van gekkigheid niet meer weet hoe hij die Foodexperience aan de man moet brengen.

Miljoenen worden er gestopt in de achterzak van een slimme ondernemer die na zeven jaar de stekker uit het project kan trekken maar dan wel een gratis Mauritskazerne heeft verdiend, die dan in de praktijk wel een paar miljoen meer waard blijkt te zijn.

Van de gemeenteraad moeten we het niet meer hebben. Ik zag de laatste vergadering waarin de voorzitter keurig alle kritische vragen afkapte, een wethouder die beweerde dat hij vreemde voorwaarden mag stellen bij die verkoop en een paar leden van de coalitie die zogenaamd ook wat kritische vragen stelden. We zullen het dus moeten hebben van provincie, waar wel mensen met een gezond kritisch vermogen ons vertegenwoordigen.

Ik ga daar niet op wachten. Ik ga meebieden, onder dezelfde voorwaarden. Ik ga van die Mauritskazerne een hippe uitgaansgelegenheid maken met verschillende exotische restaurantjes, gezellige cafétjes, coole sapbarretjes, vegetarische afhaalmogelijkheden, een sushirestaurant met lopende band, een bowlingcentrum waar de kegels zijn vervangen door plastic bananen. Ook een McDonalds, KFC, Pizzahut, Dunkin Donuts. Een poffertjeskraam, een afhaalchinees, een echte Hollandsche Snackbar (in de aanbieding: broodje gehaktbal met pindasaus!) en nog veel meer leuke en lekkere dingen. Een echte Foodexperience dus! Waar Edenaren wel iets aan hebben.

De gemeente Ede betaalt ongeveer alles dus na een jaar of zeven ben ik helemaal binnen en heb ik in ieder geval een gratis Mauritskazerne.

Hmmmm….klinkt best goed!

Foto: ArjanH Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en Vindplaats: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritskazerne

3 thoughts on “Te koop: Mauritskazerne € 3,8 miljoen

  1. Ik neem aan de de Mauritskazerne eigendom was van Defensie dus het Rijk. Voor hoeveel heeft de gemeente die kazerne dan aangekocht?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *