Sex in het gemeentehuis

Zo heette de eerste column op www.ededorp.nl, op 1 april 2018. Vier jaar later, meer dan 1000 columns verder. Een half miljoen woorden. En ze worden gelezen. Gemiddeld zo’n 20.000 visits per maand op onze reclameloze website. Vanaf het begin is de site zo’n miljoen keer aangeklikt maar waarschijnlijk zal meer dan de helft afkomstig zijn van zoekmachines en andere robotachtige websites. Maar dan blijven er nog een half miljoen bezoeken over.

Er zijn dagen dat mij via het contactformulier of reacties er zo veel medicijnen worden aangeboden dat ik een permanente erectie zou hebben als ik ze allemaal had gekocht. Dat heb ik dus maar niet gedaan.

Er reageerden ook lezers op een andere manier. Een burgemeester schreef een boekje over ededorp.nl met de bedoeling ons monddood te maken. Het fakenewsverwijt was de makkelijkste ingang maar zoals zo vaak werd de term fakenews ingehaald door de werkelijkheid. Het boekje, leidde tot reacties in nationale media en zelfs tot vragen in de Tweede Kamer; de poging tot censuur viel niet bij iedereen in goede aarde. De Edese gemeenteraad zweeg in alle talen maar dat is dus ook direct de reden van ons bestaansrecht.

Interviews bij Op1 en SBS sloegen we maar af. Radio 1 hebben we afgebeld. We zijn een lokaal medium.

De columnisten van ededorp.nl gingen ondertussen gewoon door. En haalden veel zaken boven water die anders het daglicht niet zouden halen. Biomassa, de gifwolken in de Edese lucht, het vervuilde grondwater in de Edese grond, het gebrek aan transparantie in de Edese politiek, het WFC, Artbase, de kaalkap in de Edese bossen en tientallen andere problemen in de Edese samenleving haalden we naar boven. We schreven er over en maakten Edenaren bewust van deze problemen.

Schrijven voor ededorp.nl is misschien niet goed voor je gezondheid. We verloren twee schrijvende vrienden, Joop en Alexander. Ze hebben meegebouwd aan een website waarvan de Volkskrant zei dat er in Nederland geen enkel lokaal blog is dat zo consistent en belangeloos werkt als ededorp.nl.

In tegenstelling tot andere Edese media ontvingen we daar 0 subsidie voor. Ededorp heeft geen inkomsten. We worden ook niet overspoeld met kerstpakketten of slagroomtaarten; er kwam geen flesje wijn binnen. Dat geeft niet. We gaan namelijk gewoon door.

Voor je sociale contacten is dat niet altijd handig. Je verliest vrienden omdat je een andere mening blijkt te hebben die niet past in de Edese raadsbubbel. Het is dan ook hip om te zeggen dat je ededorp niet leest. Vaak zijn dat de mensen die vreten uit de ruif van gemeenschapsgeld maar wel jammeren over de kloof tussen burger en politiek.

Ededorp is geen RaadsPravda. Ededorp is geen spreekbuis van het college. Het is een blog waarop Edenaren hun mening kunnen geven over zaken die niet kloppen. Ik ben trots op mijn collega’s, echt ontzettend trots, die wekelijks die mening durven te geven en daar hun tijd in willen stoppen. Niet om hun azijn uit te pissen, maar om Ede nog mooier te maken. Want niets doen is geen optie.

Vier jaar ededorp.nl. Nog vier jaar, minstens!

3 thoughts on “Sex in het gemeentehuis

 1. Tsjongejonge: Hoe hoog zitten de frustraties? Dat je met zo’n titel probeert extra traffic te genereren hetgeen feitelijk misleiding is en vervalsing van de statistieken van Google analytics. Een oude marketing truc. Dit is voor jullie medium helemaal niet nodig. Zorg er vooral voor dat de kwaliteit hoog blijft, check de facts en delibereer geen onzinnige zaken. Dan is de kans groot dat je serieus genomen blijft. Hou vol!

 2. Hallo,
  ik heb erg genoten van de artikelen die ik heb gelezen ??
  Vooral van bepaalde zaken die hier in mijn dorp en omgeving ook actueel zijn.
  Nu is er hier geen medium als dat van jullie.
  Zou het mogelijk zijn, dat ik door jullie gebeld kan worden, om eens even te brainstormen, hoe eea misschien ook hier neer te zetten?

  Met vriendelijke groet,

  Leo de Beer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.