Potten

Ik had het natuurlijk niet begrepen. De politiek en het geld. Ik vond het wat vreemd om te korten op de Jeugdzorg. Maar misschien kan iemand het mij even uitleggen dan? Begin juli ontving de raad de Meerjarenbeleidsvisie 2019-2022. Daar stond een staatje in over de tekorten in het sociaal domein. Het tekort begin juli op de Jeugdzorg voor 2019 bleek 3.750. Maar dan keer € 1000 euro. Dus 3,75 miljoen. Dat was in juli. Daar stond ook nog bij dat er een afrekening van 2017 moest worden verwerkt maar als je alle tekorten uit het verleden doorschuift naar de toekomst dan wordt het natuurlijk nooit wat.

Meerjarenbeleidsvisie juni:

Nu ontvingen onze volksvertegenwoordigers half september, nog geen drie maanden later dus, een memo met daarin hele andere cijfers. Het tekort op de jeugdzorg is inmiddels opgelopen tot ruim 5 miljoen. En de doorwerking van 2017 is op magische wijze verdwenen. Verwerkt in de cijfers van 2019 en verder waarschijnlijk maar dan ben je er nog niet.


De raad kreeg ook nog een ander staatje, namelijk hoe het beeld er nu uitziet: het geactualiseerd beeld. Daaruit blijkt dat het tekort op Jeugdmaatmerk, zoals het officieel heet, oploopt naar 8,2 miljoen! Het verschil tussen 5 miljoen en 8 miljoen lijkt natuurlijk wat kleiner dan van 3,75 naar 8 miljoen. Windowdressing noemen ze dat geloof ik.

Het tekort op de jeugdzorg springt dus in minder dan 3 maanden van 3,75 miljoen naar 5,07 miljoen en vervolgens naar 8,2 miljoen. Dat eerste sprongetje vind ik al raar. Is de raad dan wel goed geïnformeerd? Of de burgers? De wethouder verklaarde nog: “…dat de tekorten in het sociaal domein er wat anders uitzien dan wij voor de vakantie dachten, die zijn namelijk iets hoger dan gedacht.”

Het lijkt er op dat de wethouder en ik een andere definitie hebben van het begrip “iets”. Want van 3,2 miljoen naar 8,2 miljoen tekort vind ik niet “iets” maar dat vind ik enorm veel. Dat gebeurde allemaal tijdens de zomervakantie en de Tour de France. Het is natuurlijk een beetje goochelen met potjes. En dat snap ik ook niet.

Aan het begin van ieder nieuw jaar heb ik ook allemaal potjes. Virtuele potjes, waarin ik het geld dat ik dat jaar ga verdienen, verdeel. Het potje met geld voor vakantie, nieuwe televisie en andere luxe overbodigheden zit in het begin van het jaar altijd stampvol. Grote plannen om het te besteden. Reisje naar Japan, een andere auto. Maar gedurende het jaar blijkt dat die andere potjes sneller leegraken dan gedacht. Van het potje belastingen zie ik al vrij snel de bodem. Dan zou ik kunnen zeggen: jammer, maar het potje voor dit jaar is leeg, ik betaal dit jaar geen belastingen meer. Ik zou dat best wel willen maar ik maak daar waarschijnlijk geen vrienden mee. En dus doe ik wat iedereen doet. Je haalt het vakantiepotje leeg. Geen Japan maar de Ardennen. Geen nieuwe auto maar een jaartje doorrijden.

De gemeente werkt ook met potjes. Zo is er een potje voor de Jeugdzorg en is er een potje voor Food. Er is een potje voor het opknappen van EdeCentrum en andere potjes voor overbodigheden.

Het lijkt me een kwestie van prioriteiten. Doe net als ik, gemeente Ede, en haal geld uit het potje overbodigheden en stop dat in het potje Sociaal Domein. Want de verantwoordelijkheid voor langere wachtlijsten voor jongeren, met de gevolgen die dat kan hebben, die willen jullie niet dragen.

1 thought on “Potten

  1. Ik hoop dat die staatjes zijn gefotoshopt door de schrijver anders word er echt wel gegoocheld met cijfers. In drie maand 5 miljoen extra terkort is gewoon mismanagement. Het zijn wel kinderen en jongeren waar we het hier over hebben. Schandalig dat er zo me gesold wordt maar ik kan me niet voorstellen dat die tabellen kloppen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.