Verslag gemeenteraad 27 september 2018

2019: 1,6 miljoen bezuiniging op Jeugdzorg, 1,7 miljoen subsidie voor de Grotestraat.

Je moet het maar durven: in de week waarin bekend werd dat Gelderland (na Noord-Brabant) de meeste zelfdodingen onder jongeren telt bezuinigingen voorstellen op de Jeugdzorg. Uit een memo van het college aan de raad bleek dat de kosten van de jeugdzorg in 2019 ruim 3 miljoen hoger uitpakken dan begroot. Dat is zo’n beetje 60% dus je kunt je ook afvragen welke goochelaar die begroting heeft gemaakt maar belangrijker schijnt te zijn hoe we aan die 3 miljoen komen.

Dat gaat via ombuigingen, een modern synoniem voor bezuinigingen. En via het vragen van een bijdrage aan het Rijk, want het is niet alleen de schuld van de gemeente maar vooral die van Mark Rutte cum suis.

Maar met alleen meer geld uit Den Haag komen we er niet want er komen ook maatregelen specifiek voor Ede:  “Waarschijnlijk zijn dergelijke maatregelen meer ingrijpend en bijvoorbeeld van invloed op wachtlijsten of de beschikbaarheid van bepaalde vormen van ondersteuning.” Langere wachtlijsten dus voor depressieve jongeren of helemaal geen hulp. Treurig. In de vergaderingen rondom de begroting komt dit punt terug met het risico dat het wegvalt tussen alle andere miljoenen.

Grotestraat

Agendapunt 7 van de vergadering werd afgevoerd. Dat ging om een subsidie van 1,7 miljoen voor het opleuken van de Grotestraat. Er moet worden geïnvesteerd in maar liefst 11 nieuwe bomen. Het zijn Iepen die niet snel ziek worden, langzaam groeien en lekker smal blijven. Een soort planken dus eigenlijk. Ook komen er rode en gele klinkertjes in de Grotestraat. Lollig hoor, maar eerst over bezuinigingen beginnen op de jeugdzorg en vervolgens geld uit te geven voor rode klinkertjes en Edese iepen in de Grotestraat is natuurlijk niet chique. Binnenkort terug op de agenda van de oordeelvormende vergadering.

Via de PvdA kwam de culturele invulling van de Frisokazerne weer terug in de raadszaal. Gevraagd wordt naar een soort World Art Center 2.0. Het college stelt investeringen uit. Tot 2022. Hoe gaat het spreekwoord ook al weer? Van uitstel…..

De wijziging van het bestemmingsplan Bettekamp bleek geen gesneden koek. De SGP leverde kritiek en zei erbij dat dat tegen de gewoonte was. De SGP hamerde op de functie van de Groene Long van de omgeving. Een mooi debat volgde met een scherpe Stephan Neijenhuis en een kritische Rasit Gorgulur. Gek genoeg bleek de bestemmingswijziging lijnrecht in te gaan tegen de nieuwe Stadsvisie. Maar een amendement haalde het niet dus een stukje historisch Ede wordt  binnenkort gesloopt maar de projectontwikkelaar gaat er vast iets moois voor terug zetten. Toch?

Camping de Bergstraat

De laatste liberaal heeft waarschijnlijk het Edese gemeentehuis verlaten want na wat inleidende stemverklaringen gaat het er nu toch echt van komen: de gemeente Ede gaat in de campingbusiness. Binnenkort zien we dus de voltallige gemeenteraad aan het klussen om vakantiepark de Hof van Gelre op te knappen. Daarna verkopen we dat met veel winst natuurlijk. Mocht dat laatste niet lukken: geen nood, want voor dat soort projecten wordt van tevoren alvast een sterfhuisconstructie opgetuigd. Ieder groot project wordt in een aparte bv gestopt, die we mooi kunnen laten ploffen als het schilderen even tegenzat. Een kleine waarschuwing voor de leveranciers van de verf en de kwasten dus. De laatste liberaal? Nou ja, D’66 bood nog enige tegenstand maar was kansloos. De discussies over geleden verliezen, die over een paar jaar gaan plaatsvinden volgens de voorspelling van Stephan Neijenhuis, zien we met belangstelling tegemoet.

Medaille

Er komt binnenkort een nieuwe medaille. De Jan Hilgers-medaille is in het leven geroepen, een “extra onderscheiding met lichtere criteria”. Bedoeld voor burgers die net de 50 jaar vrijwilligerschap niet gehaald hebben. Of voor jongeren die een heldendaad hebben verricht maar die niet in de schaduw kunnen staan van plaatsgenoten die het maar liefst 12 jaar hebben volgehouden in de gemeenteraad.

Jan Hilgers was de eerste piloot die over Nederland vloog en dan vooral over Ede. En ruim onder de hoogte die de Jumbo’s vanaf LelystadAirport gaan vliegen. Jan Hilgers stond dus aan de wieg van het laagvliegende vakantieverkeer dus die naam lijkt bij uitstek geschikt voor Ede. Maar dus niet bedoeld voor laagvliegers.

Emmalaanfietstunnel

De meeste debatten vinden plaats tijdens de oordeelvormende vergadering. Het nieuwe fietstunneltje onder de Emmalaan bleek dan ook wat vuurwerk op te leveren. De omwonenden bleken niet gelukkig met de keuze van het college. Het college bleek niet gelukkig met de omwonenden. Tijd dus voor het oordeel van het hoogste orgaan van de gemeente: de raad. “Het proces verdient niet de schoonheidsprijs”. Dat hebben we al vaker gehoord en dat bleef boven het debat hangen. Peter van Leusden van GroenLinks blies in zijn maidenspeech het begrip dualisme nieuwe leven in. Spannend. Maar de coalitie zal het college vast wel steunen en binnenkort wordt er een beslissing genomen die dwars ingaat tegen de wens van de omwonenden maar wel ten goede komt aan de veiligheid van het (fiets)verkeer. Lastig: je zult maar raadslid zijn.

Tot slot was er het gezondheidscentrum Bellestein. De kwestie loopt vanaf 2008 dus waarom die haast zou je denken maar Veldhuizen krijgt binnenkort een fraai en nieuw Gezondheidscentrum. Het komt te liggen langs de Slotlaan en het lijkt de raad goed dat er na 10 jaar vaart in komt.

Gesloten deuren

Er stond ook nog een geheime vergadering gepland maar die leek van de agenda afgevoerd. Maar gelukkig hebben we het screenshot nog! Daarop de cryptische omschrijving: “De raadsleden sluiten de avond af achter gesloten deuren wanneer ze bespreken hoeveel geld er beschikbaar is voor het project Spoorzone Ede.” Noem het hoe je wilt, cryptisch Nederlands of gebrekkig Nederlands, maar de aankondiging was zomaar verdwenen uit de stukken.

Het ging dus niet door. Of toch wel!? Geen idee waarom het ineens uit de publieke agenda was verdwenen maar er werd toch gesproken over extra geld voor de Spoorzone. Al weten we dat niet zeker want het is geheim. Jammer. We hebben wel weer een leuke avond gehad. De tribune was nog niet afgeladen en daar moet toch echt eens een keer verandering in komen.

Kom ook eens kijken en wordt het per ongeluk een beetje laat: de kroketten staan voor u klaar.

1 thought on “Verslag gemeenteraad 27 september 2018

  1. Er staat de tribune was niet afgeladen.
    Heeft u gezien hoe vol de tribune tijdelijk de eerste vergadering zat? En dan hoeveel jongeren! Zij zien gelukkig in hoe belangrijk de raad is!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *