Platteland of geen platteland

Dat was de vraag op de avond die de Bezorgde Lunteranen hadden georganiseerd voor de gemeenteraad in Ede die binnenkort moet gaan beslissen over de wijziging van het bestemmingsplan van een groot stuk weiland in Lunteren. De hele gemeenteraad? Nee, sommige partijen hadden zich keurig afgemeld, andere kwamen niet opdagen wat de keuze voor veel Lunteranen bij de komende verkiezingen een stuk makkelijker gaat maken.

Uiteraard was Ededorp er bij, exclusief, want de rest van de media was afwezig terwijl de vraag zo belangrijk is: willen we fietsen en wandelen door de weilanden of door weer een Galvanistraat? Waarschijnlijk lieten andere media het afweten omdat ze wisten wat er komen ging: een strenge berisping voor mij van het CDA dat maar niet kan wennen aan openbaarheid en transparantie en nog steeds denkt dat ze de grootste partij van Nederland is. Liever geen pers dus, maar ik bleef gewoon zitten: de koffie in de pauze zou tenslotte gratis zijn.

Ook BBB was afwezig maar die hadden een geldig excuus want ze bestaan nog niet als politieke partij in Ede. Maar ook de schaduw van BBB was niet aanwezig. Een aantal politici heeft blijkbaar de verkiezingen van vorige week gemist.  

Het gaat om uitbreiding van de Stroet in Lunteren. Dat ging in eerste instantie om ruim drie hectare maar werd als snel tien om te eindigen in twintig hectare. De gemeente Ede deed daar nog een schepje bovenop door een rapport te laten maken door een onafhankelijk en objectief bureau dat de behoefte aan nieuw industrieterreinen voor Lunteren op meer dan honderd hectare bepaalde.

Dat de gemeente zich actief bemoeide met de inhoud van dat rapport kwam deze avond niet ter sprake maar blijft voor eeuwig rusten in de archieven, diep verborgen in de kelders van ededorp.nl. Wat wel ter sprake kwam was de enquête die werd gehouden onder de inwoners van Lunteren. Ongeveer 2/3 van de bevolking bleek tegen. Een staaltje burgerparticipatie avant la lettre net zoals deze avond waar voor- en tegenstanders de mogelijkheid kregen om hun zegje te doen.

De emoties liepen soms hoog op. Gelukkig werd de avond geleid door een meer dan uitstekende voorzitter (die te boeken is via ededorp.nl). En de vraag is simpel: willen we platteland of industrie. Die vraag geldt niet alleen voor de Stroet. Die vraag gaat ook over het Binnenveld. En over Kernhem. En over al die weilanden waar de historie van Ede en omstreken ligt die wordt bedreigd door huizenbouw en industrialisering.

En het wordt tijd dat partijen laten zien waar ze staan in die discussie. Dat BBB daarbij in hun nek hijgt zou een waarschuwing moeten zijn. Ook daarom is de beslissing van de gemeenteraad eind april belangrijk en ook een voorbode voor de wijziging van bestemmingsplannen van andere weilanden waarop nu geen industrie wordt gehuisvest maar wel geproduceerd wordt, namelijk ‘food’. Daar doen we iets mee in deze gemeente.

We kunnen ook gewoon wachten totdat BBB over drie jaar alle partijen wegvaagt en de grootste wordt in Ede. Na deze avond in Lunteren vind ik dat eigenlijk ook wel een goed idee.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *