Of ik de jaarrekening van Regio FoodValley al had gezien? Nee? Moest ik toch echt eens doen en dat komt goed uit want jaarrekeningen zijn mijn lust en mijn leven! Echt? Nee, natuurlijk niet maar de jaarrekening van de Regio Foodvalley wil ik best even doorspitten.
Het eerste dat opvalt is dat RFV op een dikke zak met geld zit. Het eigen vermogen is 3,5 miljoen tegenover een schuldenlast van een half miljoen. Wat moet zo’n kleine club met zo’n grote spaarpot vroeg ik me af.
Dat wordt snel duidelijk als je ziet hoeveel salaris er daar betaald wordt. Dan heb ik het niet over de directeur die er met € 138.000 bruto maar bekaaid vanaf komt. Wie komt daar nog zijn bed voor uit? Het gaat over die andere 10,4 fte die daar ook werkt. Die kosten saampjes zo’n 1,9 miljoen. Dat is zo’n € 180.000 per fte per jaar.
Dat is dus een gemiddelde. Daar zitten mensen bij die misschien de helft krijgen en er zitten mensen bij die over de twee ton per jaar heengaan. Dat is meer dan Rutte jaarlijks ‘verdiend’.
Ongeveer de helft van die 1,9 miljoen is voor externe inhuur. ZZP’ers dus. Die betalen niet mee aan sociale zekerheid dus het enige dat ze betalen is wat loonbelasting en de rest is gewoon handje contantje. Hoeveel mensen er in loondienst werken en hoeveel er zzp’en staat er niet bij en dat zou ik ook niet doen als ik die jaarrekening had gemaakt want dan krijg je vragen! Van mij bijvoorbeeld.
De kantoorkosten waren dus ook wat hoger dan begroot. 2,5 miljoen in plaats van de begrote 1,9 miljoen (ik rond het een beetje af). En dat was niet de enige kostenoverschrijding. De kosten van de Economic Board, het lobbyclubje van ondernemers voor de lokale politiek, bleken ruim vier zo hoog dan begroot.
Op een totale begroting van 3,7 miljoen euro werden er extra uitgaven gedaan van bijna 1,7 miljoen. Dat is bijna 45% overschrijding en er zijn organisaties waar het bestuur dan vriendelijk wordt uitgezwaaid maar gelukkig schrijft de accountant: “Deze begrotingsoverschrijdingen worden gecompenseerd door direct gerelateerde opbrengsten.” Ja, ammehoela, dat is dus gewoon extra gemeenschapsgeld, zo kan ik het ook.
Maar de Regio Foodvalley doet ook een hoop goeds. Zo wil Regio Foodvalley dat we binnenkort allemaal insectenburgers gaan eten en maken ze zich sterk voor het openbaar vervoer in de regio wat helaas nog niet helemaal succesvol verloopt. Daarnaast wil Regio Foodvalley dat er de komende jaren 7.000 woningen bij komen en daarna nog eens 7.700 woningen, onder andere door van het Binnenveld één grote Vinexwijk te maken.
Bovendien heeft Regio Foodvalley een programma dat Human Capital heet. Het is bedoeld om jonge talenten naar deze regio te trekken. Personeelswerving die vroeger dus door werkgevers zelf werd gedaan, gebeurt nu dus op kosten van de belastingbetaler. Als Edenaar ben ik ook bijzonder blij dat ik kan bijdragen aan de verbreding van de brug bij Rhenen (drie miljoen) en het knooppunt Hoevelaken (1 miljoen).
5,5 miljoen kostte dat Foodvalley vorig jaar. Op 368.000 inwoners is dat 15 euro per persoon. U weet nu waar die 15 euro blijft.
Ook niet misselijk: de gemiddelde formatie (11,41 fte) is 326x groter dan de toegestane formatie (0,035 fte)! Of dit nu een organisatie is die zich moet bezighouden met (aspecten van) personeelsbeleid in de regio vraag ik me wel af.
Ik vraag me ook af of dit initiatief net zo door de Edenaren gewenst is als pak ‘m beet de WFE, of het ARTBASE EDE.
Wat je schrijft over ZZP’ers klopt niet helemaal. Ze betalen juist geen loonbelasting, maar betalen wel mee aan sociale zekerheid. Ze dragen via de belasting op inkomen af voor de volksverzekeringen (AOW, ANW en WLZ). Daarnaast betalen ze een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Wat ze logischerwijs niet betalen zijn de werknemersverzekeringen (WW, WIA, WAO en ziektewet) omdat ze geen werknemer zijn. Externe inhuur kan ook betekenen dat er iemand werkt die in loondienst is bij bijvoorbeeld een consultancybureau of een uitzendkracht van Randstad. Het zegt in feite alleen maar dat de gemeente niet de werkgever is.