Conflictvermijding

‘Een rotonde is een specifiek type gelijkvloers knooppunt dat zo ontworpen is dat het aantal conflicterende bewegingen geminimaliseerd wordt.’

Wikipedia blijft mij verbazen in het taalgebruik, maar ik begrijp hieruit dat de rotonde bedacht is om conflicten in het verkeer te voorkomen. De tekentafelverkeersspecialist had er écht heel goed over nagedacht, dus werden er ook in heel Nederland rotondes neergelegd op plaatsen waar men een conflict zag aankomen…met al die auto’s en fietsers enzo.

Ik nodig u daarom van harte uit om met mij op een willekeurige doordeweekse dag ’s morgensvroeg tussen 7.30-8.30 uur deze conflictvoorkomende remedie eens met eigen ogen te aanschouwen. U moet wel over een sterk hart beschikken en een uitermate goede beheersing. Neem uw comfortabele klapstoel mee, wellicht een ontbijtje en een hartverwarmertje. Gaat u dan met mij op de stoep zitten, knooppunt Tooroplaan-Bovenbuurtweg. We gaan dan met onze rug naar het station zitten met een groots uitzicht op de rotonde en de bushalte op de Tooroplaan, aan de kant van de Kenniscampus.

Na een rustige start zult u al snel zien hoe deze rotonde de conflicterende bewegingen écht omleidt. Samen zullen we van alle kanten eindeloze slierten fietsende schoolkinderen, studenten en werkenden voorbij zien komen, die elkaar in allerlei tegengestelde richtingen passeren via dit knooppunt. Ze hebben ieder hun eigen tempo, hun eigen doel, hun eigen verkeerservaring. Van daaruit vervolgen zij hun weg. De automobilisten op deze rotonde willen ook snel door, zij moeten immers op tijd op hun afspraak zijn. De buschauffeur probeert ondertussen zijn bus op het afgesproken tijdstip bij de bushalte te stoppen om vervolgens een grote stroom voetgangers toe te voegen aan het geheel. De vrachtwagens, de scooters, de ambulance, de e-bikes, de bakfietsen, de speed pedelecs, ervaren en minder-ervaren verkeersdeelnemers, de snelle en de langzame… het komt allemaal binnen een uur voorbij.

Als we inzoomen zien we dat de automobilisten het zwaar hebben. Ze zijn gewend door te kunnen rijden en worden nu wel erg belemmerd. Ze wachten hun kans om over te steken geconcentreerd af, ondertussen hun voet vlak boven het gaspedaal houdend om die onmiddellijk diep in te drukken wanneer er even een gaatje tussen de stroom fietsers valt. De voetgangers die oversteken over de zebrapaden worden in hun haast bijna over het hoofd gezien.

Het is onvoorstelbaar wat er in die korte allemaal voor uw ogen gebeurt. Ik kan u verzekeren dat u na dit uur een waanzinnige ervaring rijker bent en u voor eens en altijd uw best doet om dit stukje Ede tussen half acht en half negen ’s morgens te mijden. Er is overigens ook zelden een handhaver of politie te zien. Dit stukje Ede is blijkbaar vergeten nadat de rotonde is aangelegd. Het lost conflicten op, toch?

Ik ben ervan overtuigd dat de tekentafelverkeersspecialist geen Nederlander is geweest. Niemand met enig gezond verstand zou kunnen bedenken dat je fietsers zo tussen auto’s wringt, voetgangers ertussen zet en daarna bedenkt dat deze kwetsbare verkeersdeelnemers binnen de bebouwde kom voorrang krijgen en dat ze buiten de bebouwde kom moeten wachten tot ze over kunnen steken, omdat de auto’s, bussen en vrachtwagens voorrang hebben.

De gemeente is ondertussen blijkbaar wel overtuigd van dit geweldige concept en bouwt er ondertussen nog een paar bij. Misschien moeten wij de verkeersspecialisten die de wethouder en raadsleden adviseren maar eens achter hun tekentafel vandaan halen en van harte uitnodigen om samen met ons dit bizarre schouwspel te bekijken. Ik ben ervan overtuigd dat men daarna in het raadhuis gauw gaat zoeken naar andere innovaties die nog beter ‘conflicterende bewegingen minimaliseren’. Maar dan wel graag bedacht door iemand die bekend is met alle soorten verkeersdeelnemers en met speciale aandacht voor de veiligheid van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers.

1 thought on “Conflictvermijding

  1. Ik vind dat de verkeerstekenaar eens moet komen kijken…en niet alleen de rotonde is vreselijk…het oversteken bij de school is ook altijd een ramp:((( gevaarlijke toestanden..

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *