Jacuzziverbod

Ik denk soms wel eens: ik ga lekker in bad. Ik doe dat tegenwoordig niet meer omdat ik weet dat het vol laten lopen van het bad zo lang duurt dat tegen de tijd dat het ding eindelijk gevuld is, ik er geen zin meer in heb. Mocht ik wel het geduld hebben dan stap ik na een paar minuten uit bad omdat het water dan al weer kouder wordt of ik mij verveel. Dat bad was dus een zinloze investering.

Nou is er een oplossing voor dat probleem en dat heet jacuzzi. Van het woord alleen al krijg ik het warm. Er gaat luxe van uit. Genot. Een jacuzzi lijkt mij het hoogst haalbare in het leven als het gaat om decadentie en soms heb ik daar gewoon behoefte aan. Een jacuzzi heeft altijd warm water. Ik zou gewoon mijn kleren uit kunnen trekken en er direct in kunnen stappen; altijd warm! Biertje erbij, mijn hoofd leunend op de rand en kijken naar de sterren. I love life.

Kleine kink in de kabel is het stroomverbruik. Een jacuzzi verbruikt in z’n eentje bijna net zoveel stroom als de rest van mijn huishouden. Nou denken veel mensen: “Het is maar stroom”. Elektriciteit heeft in Nederland het imago van duurzaam. Dat zou het best kunnen zijn. Maar in de praktijk wordt meer dan de helft van de elektriciteit opgewekt in een gascentrale. Aardgas, misschien wel gekocht in Rusland. Daar is dus niets duurzaams aan. Niet doen dus, zo’n jacuzzi.

Maar in de hang naar een zo hoog mogelijk rendement van vakantiebungalows, tegenwoordig ook wel ‘natuuraccommodaties’ genoemd, schieten de jacuzzi’s bij al die recreatiebungalows op de Veluwe als paddenstoelen in de grond. Dat is dus niet goed maar het gebeurd wel. En omdat niemand in de psoriasis van de vorige toeristen wil zitten wordt het water natuurlijk ook wekelijks ververst. Iedere maandag wordt er 1.500 liter schoon drinkwater in die jacuzzi’s gepompt omdat er net weer 1.500 liter in het riool is geloosd.

80.000 liter drinkwater per jaar per vakantiehuisje maar wat maakt het uit want het gaat om het rendement van de investering! Jammer van die grondwaterstand op de Veluwe, dat wel.

Er is gelukkig ook een ‘duurzaam’ alternatief en dat heet de hottub. Dat is een soort van ronde houten badkuip, die in de praktijk altijd lekt, die wordt verwarmd door het stoken van hout. Ook zo vreselijk duurzaam. Geen Russisch gas maar bomen, Edese bomen, die gekapt en gekloofd zijn, die je opstookt om je bad te verwarmen wat meestal een paar uur duurt. Gezellig, he! Vooral de geur van brandend hout maakt het zo lekker ‘countrystyle’. Het plattelandsgevoel pur sang.

Nou ken ik iemand met astma. Er zijn nog vervelender luchtwegenaandoeningen maar deze man heeft astma. En één van zijn buren kocht zo’n hottub. Die moet dus drie uur hout stoken om het ding te verwarmen om er vervolgens twintig minuten in te gaan zitten. De fijnstofwaardes in de omgeving overschrijden inmiddels de hoogste grenzen van de WHO als het gaat om gezonde lucht.

Het is dus eigenlijk niks, die jacuzzi’s, bubbelbaden en hottubs. Het vreet energie, water of Edese bomen. Laten we daar mee stoppen. Ik zou dus willen pleiten voor een jacuzziverbod maar dat gaat natuurlijk nooit door de Edese gemeenteraad komen, vol met liberalen en toeristenaanbidders.

Vandaar het volgende voorstel: per warmwaterding heft de gemeente jaarlijks € 1000 extra onroerendzaakbelasting. Dat brengt zomaar een miljoen extra per jaar in het laatje wat we mooi kunnen besteden aan armoedebestrijding.

Dat gaat er ook niet komen ben ik bang. Maar laten we het in ieder geval er over eens zijn dat dit soort decadente luxe eigenlijk volkomen a-sociaal is.

Misschien helpt dat iets.  

Foto: https://www.flickr.com/photos/infrogmation/3145550378/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *