HET EERLIJKE VERHAAL

“Framen en waarheden en eerlijke verhalen denk ik dat we allemaal aan de Edese inwoners willen geven” en:  “Het eerlijke verhaal van het college”. Woorden van de wethouder Financiën bij het debat over de begroting.

Ik had kippenvel.

Het ging natuurlijk over de verdeling van geld en de wethouder gaf aan dat het niet netjes is om geld te besteden aan feestjes terwijl er tekorten zijn bij zorg. Geen korting op paspoorten, dat van een belofte werd gedegradeerd tot een voornemen, terwijl er geen geld is om fatsoenlijke scholen te bouwen.

“Laten we dan met elkaar wel een beetje het eerlijke verhaal vertellen.” zei de wethouder.

En weer koude rillingen en een brok in mijn keel.

Want ik snap dat. Je gaat geen gemeenschapsgeld besteden aan feestjes terwijl suïcidale Edese jongeren maandenlang voor de GGZ staan te wachten voor hulp. Geen geld voor Foodfeestjes terwijl Edese bejaarden op hun eigen urine het tehuis uit drijven. Dat doe je niet.

Een week later bleek het allemaal nog wel mee te vallen. Terwijl de wachtlijsten in de zorg oplopen organiseert Ede gewoon feestjes: € 65.000 voor de Airborne, 2 ton voor een sportevenement met landelijke allure, watertappunten in Ede-Centrum en misschien het door het CDA zo vurig gewenste onderhoud van de boomspiegels. Van die bomen die bij mij in de straat allemaal zijn weggehakt. Dat is dus ook het eerlijke verhaal.

Een nog eerlijker verhaal speelde zich af een week voor de vergadering van de raad. Tijdens de vergadering van het college besloten de burgemeester en de wethouders om nog eens € 325.000 in Food Valley te stoppen. Hoezo geen feestjes?

Want het wordt een feest voor ondernemers! Tenminste, voor degenen die doen alsof ze zich met food bezighouden, want die krijgen gratis geld. Belastinggeld. Het gaat om de World Food Accelerator, die even later in ons eigen dialect gepresenteerd wordt als Incubator voor Food-bedrijven op de WFC-locatie, die is gericht op ‘scale-up’ bedrijven. Dan val ik toch even stil. Vroeger heette zoiets staatssteun. Het geld gaat naar Food Valley NL, die na het afromen van kosten voor directie, secretariaat, administratie, ICT, huisvesting en overige algemene kosten het restant gaat weggeven aan bedrijven die misschien wel een kantoortje willen huren in het WFC dat er nog steeds niet staat.

Voordat we ruim 3 ton storten aan Food Valley NL moet er natuurlijk eerst een onderzoek komen. En dat onderzoek werd gedaan door:  Food Valley NL! En raad eens tot welke conclusie de WFC-Eenden kwamen? Je verwacht ‘t niet maar Food Valley NL schatte in dat die subsidie wel eens een succes zou kunnen worden!

Om een lang verhaal kort te maken: we zijn ruim 3 ton armer. Al voordat het WFC van start is gegaan en niet eens zeker is of het er ooit gaat komen. Ordinaire staatssteun. En het college zag dat blijkbaar ook in want tijdens de vergadering van afgelopen dinsdag werd besloten de concept-verleningssubsidie aan te passen “voordat de Europese Commissie wordt geïnformeerd over de subsidieverlening”. Zo’n schuldigverklaring lees je niet vaak.

Ik heb nog gevraagd naar dat onderzoeksrapport van Food Valley NL maar mijn vraag verzandde in wedervragen ‘waar ik van ben’ en ‘waar dit over gaat’. Dat wordt dus Wobben. Maar het is in ieder geval wel een eerlijk verhaal: omdat we bang zijn dat de Europese Commissie er achter komt geven we de subsidiebeschikking gewoon een andere naam! Of het heel erg handig is weet ik dan weer niet, zeker als je dat ook gewoon op internet plaatst.

Voor die € 325.000 had het CDA 13 jaar lang de boomspiegels kunnen onderhouden. Of de wachtlijst in de jeugdzorg een paar weken korter kunnen maken. En dan reken ik de boete van de Europese Commissie nog niet eens mee.

Want het gaat natuurlijk wel om het eerlijke verhaal.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *