WOONVISIE

Ik verslikte mij dan ook bijna in eerste kop koffie die dag. Al drinkend en lezend zag ik op de website van de Gelderlander dat de huizenmarkt in de voedselvallei hevig onder druk staat door mensen uit de Randstad op zoek naar een voor hen nog betaalbare woning. Die daar wel blijven werken maar niet meer kunnen/willen wonen en dus naar hier komen. Dat betekent nog vollere wegen rond ons mooie heidedorp en natuur. Nog meer fijnstof, nog meer uitstoot. Maar vooral de drang om maar stevig door te gaan met de bouw van huizen in gemeente Ede.

En zijn binnen ons uit de kluitengewassen dorp, en dan met name afdeling dagelijks bestuur, personen die zoiets juist likkebaardend ontvangen. Daar loopt het water uit de mond bij zulke berichtgeving. Die raken hier ronduit opgewonden van. Want dat betekent bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat onder de noemer van de economische vooruitgang en wie is daar nu niet voor? De predikers van het volle Edese expansie evangelie hebben dan ook menig hart geraakt met als gevolg dat dit geloof zich (helaas) ook uit in dadendrang.

Maar laat ik maar eens duidelijk zijn… voor mij is Ede af. VOL=VOL! En dan niet zoals drs. Hans Janmaat van de centrumpartij het ooit bedoelde. Die vond ons land alleen maar vol voor mensen met een bepaalde culturele afkomst. Ik bedoel echt vol voor iedereen. Gereformeerd, katholiek of atheïst. Blank, zwart of elke kleur er tussen in. Links, rechts of juist geen uitgesproken politieke mening. Arm of rijk, ongeacht opleiding, geaardheid of lichamelijk welbevinden. Ik roep dan ook: “Stop de urbanisatie van de natie, te beginnen in Ede.”

Trouwens mocht ik het in ons land voor het zeggen hebben dan wordt als eerste de reiskostenvergoeding voor woon/werkverkeer afgeschaft. Dan ga ik als dictator van de duurzaamheid mensen fiks belonen die dicht bij hun werk wonen of er juist voor gaan verhuizen. Dan krijg je een mooie fiets van mij bij het tekenen van een vast arbeidscontract want al dat tijdelijk en flexwerk wordt dan per direct verboden. Daardoor minder druk op het wegennet door autoverkeer zowel binnen als buiten de bebouwde kom (ook geen Parklaan nodig).

Dan worden nieuwe ondernemingen gevestigd in achterstandsregio’s. Daar gaan dan ook de nieuwe woningen gebouwd worden. U leest het al, mijn woonvisie staat haaks op die van politiek Ede waar vrijwel nooit een geluid is te horen over bouwbeperking dan wel bouwstop bij een aantrekkende economie. Ik zou het graag veranderen. Maar die macht heb ik niet. “Het enige dat jij in te brengen hebt zijn lege briefjes” omschreef mijn vader vroeger mijn toenmalige zeggenschap wel eens. Het verschil is dat ik ze nu als columnist vol schrijf maar dat uitwerking nog steeds hetzelfde is.

1 thought on “WOONVISIE

  1. Van harte eens. Grenzen aan de groei durven stellen begint érgens. Als je groene gemeente wilt zijn en blijven moet je als gemeenteraad keuzes maken. Keuze voor natuur, bomen én mensen. Want ook mensen worden er niet gelukkiger van als je alles vol bouwt. Met huizen, bedrijven, asfalt en winkels. Ede is gezellig genoeg, misschien al té.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.