POLITIEK MARKTPLEIN

Binnenkort is het zo ver, we mogen weer naar de stembus. Op 20 maart staan de provinciale statenverkiezing en die van de waterschappen op de agenda. In het laatste geval kunt u dan bepalen of er socialistische sluizen, liberale gemalen of wellicht staatskundig gereformeerd gezuiverd water moet stromen. Eigenlijk heel merkwaardig dit soort functies ideologisch ingekleurd worden. Maar goed de tijden zijn veranderd en je wilt tegenwoordig wel kunnen beslissen of er klimaatdrammers dan wel klimaatontkenners de dijken gaan bewaken toch?

Bij de andere verkiezing gaat het om personen als gedeputeerden te kiezen die de provincie besturen en mogen zorgen dat de 1e kamer gevuld gaat worden. Dit met als hoofdtaak alle (on)zalige aangenomen zaken uit de 2e kamer te toetsen of het allemaal staatsrechtelijk en grondwettig in de haak is. Niets meer en ook niets minder dacht ik. Maar blijkbaar zit ik er wel heel erg naast. Want ik lees en hoor heel andere zaken die de bedoeling zijn op 20 maart. Een kleine greep hieruit:

(Kabinet) Rutte (III) wegstemmen. Uitbreiding (laag) vliegverkeer tegenhouden (en verder terugdringen). Nederland ont-islamiseren en teruggeven aan de echte Nederlander (wanneer ben je dat trouwens?). De elite uit de grachtengordel verdrijven. De opwarming van de aarde stoppen. En dus komen landelijke kopstukken in actie. Ook ons mooie Ede staat op de agenda. Niemand minder dan premier Mark Rutte komt vandaag naar het marktplein!

Nou, ik hoef er echt niet naar toe. Of het moet zo zijn dat ik die, door hem persoonlijk ooit beloofde 1000 euro, daar contant uit zijn handen ga ontvangen. En komt er binnenkort nog iemand van de landelijke PvdA langs, dan wil ik ook wel komen. Dit om mij onder alle ‘kwartjes van Kok’, die ik in de tussenliggende tijd heb verstookt, te laten bedelven. Wat mij betreft blijven ze mooi in het Haagse en komen slechts naar Ede om zieltjes te winnen als de nationale verkiezing in het geding is.

Het is nu tijd voor de provinciale statenverkiezing en het waterschap. Dus verwacht ik het Edese statenlid Bert Komdeur. Dat hij op ons marktplein een boerenkar beklimt en de menigte demagogisch toespreekt. Ik verwacht Johannes van der Poel die naast hem staat en het publiek natspuit om aandacht te vragen voor zijn kandidatuur als waterschapbestuurder. Ik ga intussen nog maar eens de stemwijzer van Gelderland invullen om te kijken hoe de partijen over provinciale zaken denken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *