Geldersch Landroof en Kaalslagen

Het ligt er al meer dan duizend jaar, die Sysselt. Voor de nieuwe Edenaren: het Natura2000-gebied waarnaast ieder jaar een vuurwerkshow wordt gehouden. Het bos dat binnenkort wordt opgefleurd met een hotel van meer dan 30 meter hoog. Dat bos. Vroeger heette het Moftbos maar 600 jaar geleden besloot een grappenmaker een gedeelte van dat bos Sysselt te noemen met als gevolg dat iedereen zich al 600 jaar afvraagt of je het nou als Sisselt of Sijsselt uitspreekt.

Uit vorige incarnaties weet ik dat de Sysselt zich daar prima vermaakte. Bos is bos en bos heeft er het meeste aan als je dat zo laat en je je als mens niet bemoeit met bos. Behalve dat er op de hoogste berg, die heel origineel Galgenberg werd genoemd, er af en toe eens iemand werd opgehangen (foeigesprekken bestonden toen nog niet) ging dat uitstekend. Duizend jaar rust voor een bos maar een jaar of 40 geleden werd dat bos ineens gekocht door een natuurorganisatie, het Geldersch Landschap en Kasteelen. En die ging dat bos ‘beheren’. Dat maakt me wat wantrouwend.

Natuurclubjes hebben namelijk een hele aparte vocabulaire. Een jachthut heet bijvoorbeeld een wildobservatiepunt. Waar iedereen plezierjacht zegt hebben dit soort clubs het over wildbeheer. Het woordje kaalslag is inmiddels vervangen door openstructuurlandschapbeheer.

Nou is er de laatste tijd al behoorlijk was bos ‘beheerd’. Vaste bezoekers van de Sysselt lopen met vochtige open langs plekken waar een paar maanden geleden nog bos stond. Hectaren zijn omgezaagd. En liepen ze 50 jaar geleden nog met een paard door het bos om een boom op te halen, tegenwoordig rijden ze met een soort tank dwars door het bos, alles vernietigend wat in de buurt van die ene omgehakte boom staat.

Sinds kort staat er een bordje bij het bos waarin wordt gewaarschuwd voor nog meer bomenkap. En daarop wordt een nieuw woord geïntroduceerd: toekomstboom. Dat doet het altijd goed, dat woordje toekomst. Er zijn mensen die daar intrappen, vooral de medewerkers van het GLK zelf. Toekomstbomen zijn bomen met een rechte onderstam die goed zijn ontwikkeld. Er staat ook bij dat bomen die in de buurt van zo’n toekomstboom staan worden ‘weggehaald’ zodat de toekomstboom zich optimaal kan ontwikkelen. Nou zijn er blijkbaar percelen waar geen enkele toekomstboom te vinden was want die zijn volledig weggekapt.

Maar daar gaat het GLK nieuw boompjes neerzetten en dat hebben ze op sommige plekken al gedaan. Het zijn een soort takjes van een halve meter hoog met een wit vlaggetje er aan, zodat iedereen goed kan zien dat er inderdaad nieuwe bomen worden aangeplant. Gek genoeg worden die zou dicht bij elkaar gezet dat je nu al zeker weet dat over een jaar of wat al die bomen weer gekapt moeten worden omdat er geen toekomst voor ze is. Zo kun je jezelf als bosbeheerder lekker bezig houden.

Het heeft allemaal niets meer met bos te maken. Het worden een soort parken met meer open vlaktes dan bomen. Keurig gestructureerd, alleen maar rechte stammen en zorgvuldig geselecteerde soorten die netjes in een rijtje staan. Toekomstbomen, wie verzint het.

Ik hou zelf meer van geschiedenisbomen. Oude grillige bomen in dichte bossen waar je niet doorheen kunt kijken met struiken, bosbessen, iets dat op natuur lijkt.  Maar dat concept past niet in de visie van het Geldersch Landschap.

Duizend jaar geschiedenis wordt in een paar jaar volledig weggekapt waarbij de gemeente Ede het GLK van dienst was door de kapvergunning af te schaffen. Enfin, tijdens mijn laatste wandeling werd ik chagrijnig  en ik dacht ik een vlaag van woede: ik ga nu mijn lidmaatschap van het GLK opzeggen!

Eén klein probleempje: ik bleek geen lid. Best wel vervelend. Dat deed iets met me wat me maar zelden overkomt: ik ging nadenken. En ik bedacht me ineens dat lid worden misschien handiger is om zo wat druk uit te oefenen bij GLK.  Ik denk namelijk dat mensen geen lid worden van GLK om hun landschappen gesloopt te zien worden omdat er een paar centen verdiend moeten worden met houtverkoop. Ik denk dat als je zo nodig productiebos wil kappen voor houtwinning je beter een bos kunt planten in Flevoland en de eeuwenoude bossen van Ede gewoon met rust moet laten.

Dus GLK, ik word lid: eat your heart out!

 

1 thought on “Geldersch Landroof en Kaalslagen

  1. Soms heeft een columnist de neiging zich te overschreeuwen. Zoals in dit geval. De Sijsselt was, net als heel veel andere “woeste gronden”, heel lang vooral hei, die kort gehouden werd door schapen. De bebossing is dus niet zo oud. en bestond met name sedert ca. 1800 altijd uit productiebos. Pas In 1891 is de hele Sijsselt bebost.

    Om bij de Sysselt dus te spreken van eeuwenoud bos is nogal overdreven.

    GLK beheert op professionele wijze ook de Sysselt. Daar hoort houtkap bij.

    Het proefschrift van de rentmeester van Kernhem, waar de Sijsselt eigendom van was, levert veel informatie:
    J.F. van Oosten Slingeland. “De Sijsselt, een bijdrage tot de kennis van de Veluwse bosgeschiedenis”, Wageningen 1958.

    Winst is dat er een nieuwe donateur voor GLK bijgekomen is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *