Eitje

Mijn moeder was volgens mij de grondlegger van de eiwittransitie. Door het eigeel van een ongekookt ei van het eiwit (dat volgens mij niet wit is maar gewoon doorzichtig) te scheiden en het laatste langdurig op te kloppen met suiker ontstond een soort luchtig toetje. Mijn broer wist het geheel te perfectioneren door er een likeur aan toe te voegen en zo ontstond een gerecht dat we Haagse Bluf noemden: eiwittransitie in optima forma.

Na consumptie stampten we het geheel nog eens aan met een kopje dockumer kofje: mooie avonden waren dat! Mijn hart ging dan ook sneller kloppen toen ik las dat we in Ede een “all round eiwit expertise center” gaan bouwen om zo bij te kunnen dragen aan de eiwittransitie. In gedachten zag ik silo’s vol Haagse Bluf in diverse smaken waar ik iedere dag een emmertje eiwittransitie kan tappen.

Wat me wel een beetje zorgen baarde is dat de focus vooralsnog op insecten wordt gericht. Ik kende wel de varianten met Cointreau, Liquor 43 en bessenjenever maar Haagse Bluf met krekelaroma of pissebeddenmelange was mij onbekend. Even verder lezen dus en met teleurstelling kondig ik u aan dat met eiwittransitie de bouw van een nieuw megalomaan project wordt bedoeld. Een nieuw instituut met de bedoeling iedereen minder vlees te laten eten maar ik sla de sprinkhanenchips en muggencrackers graag over.

De eiwittransitie is niet het enige waarmee Ede de wereld gaat redden want is 2050 is FoodValley namelijk volledig aardgasloos. De energietransitie dus. Dat houdt in dat we met z’n allen aangesloten worden op het Warmtenet van Ede waar je net gratis je tuinafval hebt gestort en dat vervolgens in verbrande vorm terug mag kopen. Direct daaronder staat dat Ede ook nog eens de uitstoot van CO2 met 55% gaat verlagen dus dat wordt nog een hele toer met zo’n Warmtecentrale die maar niet zijn uitstootgegevens wil publiceren.

Alsof we nog niet genoeg aan het transiteren zijn gaat ook de Landbouwtransitie plaatsvinden. En eerlijk is eerlijk: het aantal maatregelen om de uitstoot van allerlei bagger enorm te beperken in 2030 is enorm. Complimenten daarvoor maar het roept ook de vraag op wat we de laatste jaren en de komende tien jaar allemaal aan stoffen naar binnen zuigen die geen zuurstof zijn.

Het staat allemaal in de Strategische Agenda van FoodValley die binnenkort op een tochtige donderdagavond even snel door de gemeenteraad wordt gejast. Omdat er nog geen raadslid schijnt te zijn die de bestuursrechtelijke status van zo’n stuk kent zou dat best een bron van zorg kunnen zijn. Ik hoor het de wethouder al zeggen over zes jaar: “Uw raad is in januari 2020 akkoord gegaan met de totale bedekking van het Edese landschap met zonnepanelen”….

Ook niet echt veelbelovend is de lopende transitie van de Jeugdzorg in Ede die, understatement, nog niet heel succesvol is maar al vijf jaar loopt. Zo wordt het woord transitie een synoniem voor langdurige reorganisaties die maar niet lukken.

Er is één transitie waarvan ik hoop dat deze volledig mislukt: de transitie van Ede naar FoodValley, een niet democratische gekozen clubje dan wordt geleid door een paar ambitieuze ambtenaren en interimmanagers die hun bestaansrecht ontlenen aan het schrijven van eindeloze rapporten.

Het lijkt me voor iedereen het beste als die club ook maar eens transiteert, naar een, ik maak hem maar gewoon, heel ver ei-land.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.