Marathon van Ede

Toen Rene Verhulst juichend binnen werd gehaald als nieuwe burgemeester was er één ding direct duidelijk: hij is sportief. Dat is dan al vast één ding dat Rene en ik niet gemeen hebben maar toen ik zag dat hij van wielrennen hield was ik redelijk gerustgesteld: daar heb je geen subsidies voor nodig.

Het zal wel toevallig zijn dat een paar jaar later ineens het Nederlands Kampioenschap wielrennen werd georganiseerd….in Ede! Dat kostte Ede bijna een half miljoen, ik rond graag een beetje af, maar daarvoor mocht ik wel 4 uur in de brandende zon kijken naar een hoop mooie benen die allemaal heel moeilijk deden om vervolgens met z’n allen tegelijk over de finish te komen.

Het had effect: Ede wordt nog dagelijks overspoeld met toeristen die graag dezelfde berg willen op fietsen als Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper deden in 2019 in Ede. Niet dus.

Inmiddels heeft onze burgervader een nieuwe hobby gevonden: atletiek en hij werd lid van een atletiekvereniging en ik dacht nog: mooi, daar heb je geen subsidies voor nodig.

Heel toevallig wordt deze club de mede-organisator van de allereerste marathon op Edese bodem; de Heiderun en er is zelfs een stichting voor opgericht. Ik word dan wat wantrouwend, zeker als ik lees dat er speciaal voor deze marathon een brug wordt gebouwd. Dat kost een paar centen en dan kijk ik even in de begroting van de gemeente Ede: € 100.000 voor een evenement met landelijke uitstraling. De besteding daarvan lijkt me nu dus wel bekend.

Ik vind € 100.000 veel geld. En dan weet je dat Giechel en Goochel op de administratie van de gemeente Ede alle kosten daarboven wegmoffelen dus die marathon kost Ede geen één maar twee ton. Ik rond immers graag een beetje af.

Maar ja, een beetje zeikerig om daarover te beginnen nietwaar, een half miljoen terwijl Ede op nominatie staat om te promoveren tot artikel 12-gemeente.

Het is 2025.

Rene Verhulst, de burgermeester die 5 jaar geleden tijdens de marathon in Ede zijn enkelbanden heeft gescheurd, heeft een nieuwe hobby! Dagelijks rijdt hij zijn rondjes in een sportauto op het lege kazerneterrein waar in 2029 het World Food Center wordt gerealiseerd.

En het zal wel heel toevallig zijn maar in 2026 komt het Formule 1-circus naar Ede! Dankzij de financiële steun van de gemeente Ede die inmiddels alle Jeugdzorg heeft afgeschaft. Honderdduizenden toeristen komen naar Ede en de laatste middenstander van Ede, Ahold, draait overuren.

Het is 2035.

Rene Verhulst, de burgemeester die 10 jaar geleden nog zijn benen brak tijdens een F1-race in Ede heeft een nieuwe hobby. Ruimtevaart! En toevallig of niet: op het terrein waarop in 2068 het World Food Center wordt neergezet zal nu een lanceerplatform worden gebouwd. Leiding van het project is in handen van zijn trouwe wethouder die voor de vierde achtereenvolgende keer een zetel miste bij de 2e Kamerverkiezingen en al ervaring had als wethouder Luchtvaart.

Het wachten is alleen nog op een goedkeuring van de gemeente Scherpenzeel waar Ede nu onder valt, omdat die gemeente zijn financiën wel op orde had.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *