Edese Energietoeslag

De overheid en ik, we kunnen het prima vinden! Oh nee, net iets anders: de overheid weet mij altijd prima te vinden. Als ik te hard rijd bijvoorbeeld, dan ligt een bekeuring snel op de mat. Teveel kinderopvangtoeslag gehad? De naheffing valt snel door de brievenbus. Het invullen van de belastingaangifte is tegenwoordig een eitje want de overheid heeft alles al ingevuld.

Ik heb nog mazzel maar zit je in de bijstand dan gaat de overheid nog verder. Op de Bergstraat controleren ze dan je bankafschriften om te kijken of je soms stiekem teveel geld hebt uitgegeven bij de slijterij of de kapper.

Als er wat te halen valt dan weet de overheid je goed te vinden. Misschien maar goed ook. Mensen die geen recht hebben op uitkeringen, toeslagen of belastingteruggaves moeten ook gewoon krijgen waar ze recht op hebben, niet meer en niet minder.

Met de nadruk op het laatste: niet minder.

En daar gaat het mis. De rijksoverheid geeft door de handen van de gemeente Ede inwoners met een laag inkomen dit jaar een energietoeslag van 1.300 euro. En volgend jaar nog eens dat bedrag. Maar die inwoners moeten dat zelf aanvragen.

Daar zit oma van 83 jaar, nog steeds in haar eigen huis. Of ze even haar digi-id erbij wil pakken en wil inloggen op de website om vervolgens haar hele hebben en houden in te vullen om dan misschien in aanmerking te komen voor die 2600 euro.

Of de verstandelijk gehandicapte, die zelfstandig woont, een baantje heeft maar minder verdient dan het minimumloon. Ja, die kan ook energietoeslag aanvragen. Maar die doet het ook niet. Die alleenstaande die al een keer toeslagen moest terugbetalen omdat ze net iets te veel verdiende? Die durft het niet. En zo zijn er in Ede nog wel honderden mensen die recht hebben op dat geld maar door allerlei omstandigheden het niet aanvragen. Angst, onwetendheid, geen internet, er zijn veel oorzaken waarom Edenaren niet het geld krijgen waar ze recht op hebben.

Het systeem van de energietoeslag is trouwens sowieso oneerlijk. Is je inkomen vijf euro hoger dan de grens dan ontvang je niets, is je inkomen een tientje lager dan krijg je ineens 2600 euro in twee jaar. Dat voelt al niet eerlijk.

Wat nog veel slechter voelt is dat de overheid je altijd weet te vinden als je moet betalen maar je bent onvindbaar blijkt als je geld kunt ontvangen. Dat kan best anders. Dat is gewoon een kwestie van willen.

We kunnen Ede weer eens ‘positief op de kaart zetten’. Als we tussen al het begrotingsgeweld van ruim 400 miljoen wat ruimte vrijmaken om ambtenaren proactief Edenaren te laten benaderen die recht hebben op die toeslag en helpen dat geld te ontvangen.

Een actie vanuit het gemeentehuis om ervoor te zorgen dat Edenaren die recht hebben op die energietoeslag die ook krijgen. Moet niet al te moeilijk zijn want alles wat je hebt, verdient en krijgt is echt al lang bekend.

“Alle Edenaren die recht hadden op de energietoeslag hebben die ook gekregen.”

Mooie krantenkop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *