Ede is gek geworden

Althans, de inwoners onder de 18. En ze zijn niet gek geworden maar ze hebben wel hulp nodig. Jeugdzorg dus. In heel Nederland klagen gemeenten, die Jeugdzorg in 2015 in hun mik kregen geschoven door Mark Rutte, over tekorten voor de uitvoering ervan. Ook in Ede.

Dat is niet zo gek omdat Jeugdzorg in Ede in 2015 nog 21,5 miljoen euro kostte en in 2018 al bijna 31 miljoen. Dan heb je snel gaten in je begroting en wordt het prijsschieten op het college. Terecht? Ede groeit. Er komen steeds meer jongeren bij. Maar in 2015 woonden er in de gelukkigste gemeente van Nederland 25.300 jongeren onder de 18 jaar. In 2018 waren dat er 235 meer. Het lijkt me sterk dat die 235 die 10 miljoen extra aan zorg gebruiken.

De Rekenkamercommissie schreef een prachtig rapport met wat kritiek op het beleid die door het college dan weer als complimenten worden omgebogen. Daar heb je dus niet zoveel aan alhoewel het natuurlijk een uitmuntend rapport is waarvoor complimenten blablabla.

Volgens het CBS krijgt 10,4% van alle Edese jongeren jeugdzorg. Dat zouden er dus zo’n 2.600 moeten zijn wat per jongere neerkomt op zo’n € 12.000 euro. Lijkt me wat veel eerlijk gezegd. Dus maar even in de Sociale Monitor van Ede gekeken en daar staan wat nuttiger getallen. Maar het is wel schrikken.

Het aantal behandelingen is vanaf 2015 gestegen van 7.650 naar 10.500! Wat is er aan de hand in Ede? Wat is er in vier jaar tijd gebeurd dat onze jongeren zijn veranderd van een gelukkige gemeenschap op de Veluwe naar een depressief volkje op de hei?

Ik weet het niet.

Gelukkig ken ik wat jongeren en heb ik ze diezelfde vraag gesteld. De uitslag van dit onderzoek was verrassend eenduidig: de oorzaak is social media. Nu moet ik er eerlijk bij vertellen dat de populatie zich beperkte tot de jongeren in dit gezin: n=2 dus ik zou niet al te veel waarde hechten aan de uitkomsten van dit wetenschappelijke onderzoek.

Afgelopen week werd er in de 2e Kamer gestemd over een motie om een half miljard extra uit te keren aan gemeentes om de tekorten in de Jeugdzorg te dekken. ChristenUnie, CDA, D’66 en de VVD stemden als enige partijen tegen. Dat lijkt brandstof voor populisme. Het is natuurlijk schande dat een Rijksoverheid 11 miljard overhoudt op de begroting en de jongeren laat barsten.

Maar het lijkt een bodemloze put te zijn. Misschien moeten we eerst eens kijken naar de oorzaken. Wat gaat er mis? Is het de overdosis klimaatdoemdenken die we jongeren voorschotelen? Leggen we jongeren teveel prestatiedruk op? Of is het toch social media maar dan het veelvuldig gebruik ervan door de ouders?

Ik weet het niet maar ik wil dat wel weten. Het lijkt me dat iedere beleidsmaker dat wil weten. Wat we dus niet nodig hebben zijn rapporten met cijfertjes en kengetallen. We moeten weten wat er fout gaat. Bij jongeren?

Nee, bij onszelf!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *