De Edese Energietransitie

Het was in 1970, ik weet het nog als de dag van gisteren. In Borssele werd iets nieuws gebouwd. Een kerncentrale! Het zou onze honger naar energie stillen en de wereld was gered. We zetten de dingen maar een beetje aan de rand van Nederland zodat we er geen last van zouden hebben als het ding ontplofte. De overheid zag het wel zitten en subsidieerde met miljarden waar snelle ondernemers op af kwamen als vliegen op stroop. We kwamen er pas een paar jaar later achter dat we het radioactieve afval maar moeilijk kwijt konden en je daar behoorlijk ziek van kon worden.

Het was 1980. Ik zat in de Reehorst voor de film The Blue Lagoon maar eerst kwam het  polygoonjournaal. Schrikken, want Ede op het journaal! Boer Henk van Butselaar had als één van de eerste Nederlanders een windmolen op het erf die meer energie opleverde dan Henk zelf gebruikte. De overheid zag het wel zitten en subsidieerde met miljarden waar snelle ondernemers op af kwamen als vliegen op stroop. We kwamen er pas een paar jaar later achter dat we die windmolens eigenlijk prima vinden als het ons uitzicht maar niet verpest.

Het was 1990. Vergeet windmolens, vergeet kernenergie. Zonnepanelen gaan het helemaal worden! Allemaal een paar panelen op het dak en het energieprobleem was opgelost. De overheid zag het wel zitten en subsidieerde met miljarden waar snelle ondernemers op af kwamen als vliegen op stroop. We kwamen er pas een paar jaar later achter dat de zon hier niet altijd schijnt en we om in onze stijgende energiebehoefte te voorzien zoveel panelen nodig zouden hebben dat wel zelfs landbouwgrond moeten opgeven om onze Tesla’s duurzaam op te kunnen laden.

Het was 2010. Een uitvinding van 15.000 jaar geleden wordt afgestoft: het opwekken van energie door het verbranden van hout. En hout hebben we genoeg. De bossen staan er vol mee en als het hier op is dan halen we het wel uit het buitenland. De overheid zag het wel zitten en subsidieerde met miljarden waar snelle ondernemers op af kwamen als vliegen op stroop. We kwamen er pas een paar jaar later achter dat veel mensen ziek werden van de uitstoot van de biomassacentrales en de bossen sneller opraakten dan van tevoren gedacht.

Het is 2020. Geothermie. Dat is het helemaal!! We halen water uit de grond dat daar al duizenden jaren ligt te liggen en pompen dat door de buizen als energievoorziening.  De overheid zag het wel zitten en subsidieerde met miljarden waar snelle ondernemers op af kwamen als vliegen op stroop. We kwamen er pas een paar jaar later achter dat het water snel afkoelde en waardeloos werd en dat door geothermie en het oppompen van grondwater voor de voedselindustrie de Veluwe uitdroogde en onder zeeniveau zakte. Aardbevingen, droogte en geen boom meer te bekennen.

Het is 2050. Ede wordt gebruikt als de energiehub van Nederland en is bedekt met zonnepanelen en windmolens. Weilanden heten zonnevelden, wat ooit bossen waren zijn nu windparken. Alles wat nog groeit verdwijnt in de genadeloze ovens van de biomassacentrales. De meeste bewoners zijn gevlucht naar Groningen. Wat ooit FoodValley werd genoemd heet nu EnergyValley maar de rest van het land noemt het DeathValley, waar niemand meer wil leven maar waar iedereen graag zijn energie vandaag haalt.

In de Edese gemeenteraad is er een debat over hoe we dit hadden kunnen voorkomen. Ergens achteraan zit een oud mannetje van de eenmansfractie EdeDorp die piepend het antwoord geeft:

“Aardgas”.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *