Stikstofneerslag record in Otterlo

Otterlo was van de week nationaal in het nieuws. Voor het geval u het gemist heeft, begin ik er toch maar even over. Onderzoeksjournalisten van onder andere dagblad Trouw beweren namelijk dat zich in Otterlo een van de grootste veroorzakers van stikstofneerslag bevindt. Die neerslag zou zeshonderd keer hoger zijn dan de stikstofruimte die vijfenzestig in Otterlo te bouwen woningen plus dorpshuis nodig hebben. Dat betekent dat het veehouderijbedrijf, waar het hier omgaat, per dag meer stikstofneerslag op de Veluwe veroorzaakt dan deze woningen in een jaar tijd zouden doen. De snelle conclusie is dat dit bedrijf een groot obstakel is voor de woningbouwplannen in Otterlo.

Trekt u nu niet gelijk in grote getalen op naar dit bedrijf om de veehouder te lynchen. Voor alles wat er op dit bedrijf gebeurt, heeft deze veehouder namelijk een vergunning gekregen van de overheid. Nog maar enkele jaren geleden werd bijvoorbeeld  met toestemming van provincie en gemeente het aantal te houden kalveren zelfs uitgebreid. Gemeente en provincie keken daarbij wel naar geurcirkels in de directe omgeving, maar toenemende stikstofbelasting vormde volgens de overheid geen probleem. Niet voor de natuur en ook niet voor woningbouw. In je eigen voet schieten noem je dat.

Trekt u nu ook niet gelijk op naar het gemeentehuis in Ede, het provinciehuis in Arnhem of het Binnenhof in Den Haag om de voor dit beleid verantwoordelijke bestuurders te lynchen. Zij kozen voor dit beleid met instemming van de door u gekozen volksvertegenwoordigers, tenminste met een meerderheid daarvan.

Waarschijnlijk had u niet in de gaten dat dit dus een kortzichtig korte termijn beleid was waar we zeker in de natuur de zure vruchten van plukken. Ter reparatie van de natuurschade vliegen in Ede helikopters rond die kalk uitstrooien boven natuurgebieden dat zo de zuurgraad moet verlagen. Een kostbaar paardenmiddel waarvan de rekening neergelegd wordt bij de belastingbetaler. Niet bij degene die die stikstofuitstoot veroorzaken.

En sommige van die veroorzakers kunnen die kosten best betalen, want het gaat hier niet om keuterboertjes. Zo is het genoemde veehouderijbedrijf in Otterlo onderdeel van de van Drie groep, in ieder geval tot aan de coronacrisis de grootste kalverexporteur ter wereld. In 2018 was deze onderneming goed voor een recordwinst van bijna 110 miljoen euro.

Goed gedaan zeg je dan zonder kinnesinne, want deze onderneming maakt optimaal gebruik van een systeem waarvoor wij in meerderheid in Nederland kiezen. Als u het anders wilt, moet u volksvertegenwoordigers kiezen die het anders willen en bijvoorbeeld niet vooral de belangen van de intensieve veehouderij dienen.

Moet Otterlo dan tot de verkiezingen wachten tot er iets verandert en woningbouw mogelijk wordt? Niet noodzakelijk. Het is niet uitgesloten dat zittende volksvertegenwoordigers en bestuurders al eerder tot verlichte inzicht komen. Of dat daadwerkelijk gebeurt, moeten we voorlopig echter even afwachten.

Bronnen

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/als-deze-25-boeren-stoppen-lijkt-de-stikstofcrisis-voorbij-maar-zo-simpel-is-het-niet~bdb8683e/

https://www.quotenet.nl/quote-500/a209140/quote-500-familie-van-drie-boekt-recordwinst-van-bijna-110-miljoen-209140/

https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10884577/dit-zijn-de-agrarische-miljonairs-van-nederland

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *