De Binnenveldsprong

Honkbal. Ik ben er dol op. Totdat Mart Smeets er doorheen begint te praten of het langer duurt dan een kwartier. Dan haak ik af. Maar ik snap dat mensen het leuk vinden en hele wedstrijden van twee uur of langer te kijken en dan heb je in Ede geluk want we hebben hier een honkbalclub.

Ze speelden op een veld waar een wild zwijn nog niet gezien wilde worden en dus werd dat veld gerenoveerd. Het kostte een paar centen maar dat mag best want niet al het sportgeld hoeft naar voetbalclubs te gaan. In 2022 werd het project afgerond. Ede was ruim zeven ton lichter, de honkbalclub eindelijk een fatsoenlijk speelveld rijker.

Klaar.

Zou je denken. Want nog maar een jaar later kwam er iemand op het idee om dat veld, samen met andere sportvelden, te verhuizen van de Hoekelumse eng naar het Binnenveld. We maken dus de Binnenveldsprong. In eerste instantie nogal onschuldig. Weiland wordt voetbalveld, of een honkbalveld, en er komt een hek omheen maar het lijkt allemaal nog best groen. Die sportvelden zijn alleen niet zo maar sportvelden, het zijn kwartiermakers voor een veel groter project, namelijk de bebouwing van het Binnenveld in het kader van de Kennisas.

En op de plek van die huidige sportvelden komt natuurlijk ook bebouwing, lekker tussen de A12 en de biomassacentrale dus uitermate geschikt voor Amsterdammers die wel gewend zijn aan wat fijnstofhappen. Daar zou ook nog een zwembad worden gebouwd maar daar hoor je de laatste tijd maar weinig over. Beetje zonde van al het geld dat werd besteed aan onderzoeken om te zien of zo’n zwembad daar wel levensvatbaar was.

Maar nog meer zonde is dat geld dat besteed werd aan het opknappen van dat honkbalveld vorig jaar. Zeven ton. Weg! Nou zal er vast een wethouder zijn die beweert dat dat veld voor een paar tientjes eventjes verplaatst wordt. Dat het allemaal wel meevalt. Een wethouder die beweert dat het uiteindelijk een win/win-situatie wordt. Dat iedereen er beter van wordt!

Dat is natuurlijk niet zo maar dat hoort de gemeenteraad graag en stemt dan in met de bebouwing van het Binnenveld wat de opmaat zal blijken voor een nieuwe woonwijk met straatnamen als de Binnenveldweg, de Weilandweg en de Natuurweg. En inderdaad, die zijn dan allemaal weg maar we krijgen daar uiteraard een ecologische zone voor terug.

Een ecologische zone is zo’n groen pijltje op een situatieschets maar in de praktijk een rijtje boompjes wordt waarvan het de bedoeling is dat daartussen de laatste exemplaren konijnen, dassen en vossen naar een treurig tunneltje lopen om daar onder de Willem Dreeslaan door te kruipen en daar terecht te komen in weer een nieuwe woonwijk.

Zeven ton dus voor de renovatie van een honkbalveld dat binnenkort weer verplaatst moet worden. Zeven ton over de balk. Wat een visie. En een Kennisas die helemaal niet bedoeld is voor de ontwikkeling van kennis maar als excuus dient voor nog meer woningbouw.

Hoe dan ook: veel succes voor de honkballers!  

Foto: ArjanH https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valleikanaal_near_Wageningen_07.jpg Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en Geen wijzigingen aangebracht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *