Cijfers laten het zien

Cijfers liegen niet zeggen ze dan. En ‘ze’ zijn dan vaak de mensen die niet met cijfers werken. Mensen die wel vaak met cijfers werken weten wel beter. Cijfers liegen keihard. Cijfers liegen alsof het gedrukt staat en dat staan cijfers dan ook vaak: gedrukt.

‘Cijfers laten het zien: Ede maakt steeds meer duurzame keuzes’ kopte het persbericht van de gemeente Ede en dan word ik nieuwsgierig. Even verderop staat dat de CO2-uitstoot fors is gedaald, dankzij het opwekken van meer duurzame energie.

Ik dacht nog even aan de column van onze burgervader die zich in de EdeStad beklaagde dat media fakenews verspreiden. Ik dacht dus: ik duik er in.

Een mooi jaar om eens te kijken of het allemaal klopt leek me 2020, een getal dat ik makkelijk kan onthouden. In het rapport over 2022 staat dat er in 2020 maar liefst 585.700 ton CO2 was uitgestoten in de gemeente Ede. Kijk je in het rapport over 2023 dan staat er dat er in 2020 562.000 ton CO2 de lucht in spoot. Een daling van 23,7 miljoen, gerapporteerd over hetzelfde jaar. Ja, zo kan ik het ook!

Eén van die twee getallen klopt in ieder geval niet. Ik schakel maar door naar 2021 en ik zie zowaar een daling ten opzichte van 2019. Bravo! Hoe doen ze dat toch in Ede? De bron van het cijfermateriaal is de ‘Klimaatmonitor’. Ik tikte snel een mailtje naar Klimaatmonitor met de vraag of de CO2-uitstoot van de biomassacentrales wel wordt meegenomen in die berekeningen?

Iets ongelooflijks gebeurde want ik kreeg binnen 24 uur antwoord: ”De CO2-uitstoot van biomassa wordt in dit soort berekeningen niet meegerekend…”. Ja, zo kan ik het ook! Edenaren moeten verplicht van het gas af en worden aangesloten bij Warmtebedrijf. De CO2-uitstoot van gas wordt wel meegerekend maar de CO2-uitstoot van biomassa, dus Warmtebedrijf, wordt niet meegenomen.

Hoe hoog is dan die CO2-uitstoot van Warmtebedrijf? Dat weten we over 2021 behoorlijk goed. Per ongeluk had Warmtebedrijf over dat jaar gerapporteerd dat er in dat jaar 50 miljoen kilo hout was opgestookt. En één kilo hout verbranden levert een uitstoot van 1,6 kilo CO2 op (vraag me niet hoe dat kan). In 2021 heeft Warmtebedrijf dus 80 miljoen CO2 in de atmosfeer geblazen die niet in de berekeningen van de gemeente Ede zit.

In 2021 leverde Warmtebedrijf energie aan 20.000 woonhuisequivalenten. Dat moeten er dit jaar 30.000 worden waarmee de CO2-uitstoot dit jaar wel eens 120 miljoen kilo CO2 kan gaan worden. Maar dat lees je dus niet terug in de volgende ‘duurzaamheidsmonitor’.

Handig hoor, je laat mensen verplicht aansluiten op Warmtebedrijf en je telt vervolgens de uitstoot niet mee, terwijl de uitstoot van bijvoorbeeld gas per energie-eenheid veel lager is maar die tel je vervolgens wel mee. Door dat handige trucje lijkt het net alsof we hier in Ede duurzaam zijn want de uitstootcijfers dalen.

En dan boven zo’n persbericht zetten dat ‘de cijfers het laten zien’. Twee verschillende uitkomsten over hetzelfde jaar. Uitstoot van biomassa die maar even niet wordt meegenomen in de berekeningen.

Cijfers laten dus vooral zien dat ze kunnen liegen dat ze barsten.

Foto: Zappys Technology Solutions Vindplaats en licentie: https://www.flickr.com/photos/102642344@N02/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *